Måndag 15 Aug
Stockholm

Ali Khalil (MP) utesluten från partiet – lovade M 3 000 röster

Ali Khalili
Miljöpartisten Ali Khalil ville bygga en ny moské, lovade Moderaterna 3000 röster i utbyte. Foto: Pressbild - miljöpartiet

Miljöpartisten Ali Khalil ville bygga en ny moské och för att få igenom det hela erbjöd han Moderaterna 3 000 röster. Nu utesluts han från partiet.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I det senaste avsnittet av Uppdrag granskning, granskar programmet kommunpolitikerna i Botkyrka kommun. I avsnittet avslöjar de att miljöpartisten Ali Khalil tillsammans med en muslimsk förening i området ska ha erbjudit Moderaterna 3 000 röster för att få bygglov till en ny moské. 

Uppdrag granskning träffar moderaternas Stina Lundgren som går med på att berättar om erbjudandet i programmet.

– De ville erbjuda oss ett antal röster. De sa att församlingen består av ungefär 4 500 medlemmar och av dessa så tippade de att vi skulle kunna få ungefär 3 000 röster. Rösterna skulle vi få om vi hjälpte dem med lokal.

När programledaren för Uppdrag granskning frågar vad det konkreta förslaget från Ali Khalil och församlingen innebär så svarar Lundgren att det skulle vara ett utbyte av tjänster. 

– Det innebär att vi skulle underlätta för dem att få en plats bygga sin nya moské på. Vi var helt chockade av mötet, vi hade inte räknat med att det här mötet skulle ha ett sådant här uppsåt. 

Mängden röster skulle kunna innebära ett maktskifte från de rödgröna partierna som styrt kommunen sedan 1994. Men trots erbjudandet valde Moderaterna att tacka nej. 

Ali Khalil: "Medlemmarna lyssnar på Imamerna"

När Jimmy Baker (M) ringer upp Ali Khalil i programmet så avslöjar han att erbjudandet fortfarande gäller, om man kan hjälpa medlemmarna att hitta en plats för att bygga en moské. Baker frågar då hur Khalil så få medlemmarna att rösta på moderaterna.

– De som kommer till moskén varje fredag är väldigt lyhörda till imamerna. Så om imamen säger åt medlemmarna att rösta på moderaterna så kommer de göra det, säger Khalil i programmet. 

Bild på Ali Khalil från Uppdrag Gransknings avsnittet. Bildkälla: SVT/UG

När Uppdrag granskning konfronterar Ali Khalil om rösterna och moskén vill han först inte kännas vid det. 

– Nej. Det jag känner till är att det finns ett behov, hos församlingen. 

Han hävdar även att det hela är ett missförstånd.

– Det är under all kritik. Så bedriver man inte politik, säger han i programmet.

Utesluts från partiet

Miljöpartiet har efter att uppgifterna kommit fram gått ut med att man utesluter Ali Khalil från partiet. Det är i ett mejl till Expressen som de partiets, partisekreterare Amanda Lind bekräftar att Ali Khalil har fått lämna.

”Det är så klart helt förkastligt och vi som parti tar fullständigt avstånd från detta odemokratiska beteende. Vi har varit i kontakt med Ali Khalil och han lämnar omedelbart alla sina uppdrag. Vi kommer nu att gå vidare med ett uteslutningsärende mot honom”, skriver Amanda Lind till Expressen.

Funderar du på att rösta på Miljöpartiet? Nyheter24 har tidigare skrivit om vad de står för, vilket du kan läsa mer om här.

Är det rätt att han fick gå?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.