Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här står Miljöpartiet för

- 28/08/2018, 16:52

Miljöpartiet hade fram tills augusti svårt att locka väljare inför det stundande riksdagsvalet. Men efter den varma sommaren är det många som ändrat sig och stödet har åter börjat öka. Funderar du på att rösta på MP? Här är allt du behöver veta.

Miljöpartiet de gröna är ett av de yngre partierna i Riksdagen. Inför det stundande valet så är det ute efter att behålla makten tillsammans med Socialdemokraterna. Och i opinionsundersökningarna den senaste tiden ökar siffrorna för det miljömedvetna partiet som i augusti landade på 6,5 procent.

Historia

Miljöpartiet grundades 1981 efter att det vuxit fram genom miljörörelsen och fredsrörelsen, som en reaktion mot bland annat blockpolitiken. Det vill säga att oavsett vilket parti man röstade på så röstade man ändå på de två största partierna eftersom man vet vilka de skulle regera med i slutändan. 

Vid bildandet ansåg Miljöpartiet att de varken samarbetade med vänstern eller högern. Men på senare tid har de regerat med socialdemokraterna.

Viktigaste valfrågorna

Tycker du att det är viktigt med klimat- och miljöpolitik? Funderar du på att rösta på Miljöpartiet? Då är det viktigt att du först vet att den inte enbart är miljön som de fokuserar på utan även flera andra frågor. Här är Miljöpartiets viktigaste valfrågor inför riksdagsvalet 2018.

Klimat

Kilmatfrågan är en av de viktigaste frågorna för MP när de nu går till val, deras önskan är att Sverige ska ta beslut som ska göra Sverige till ett fossilfritt välfärdsland. Så här skriver de på sin hemsida om klimatet.

"Klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar. De beslut vi tar nu är avgörande för planeten och kommande generationer. Vi vill öka takten för att Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland."

Miljö

Miljöfrågor är synonymt med Miljöpartiet och därför är det inte heller så konstigt att partiet listar miljön som en av deras viktigaste valfrågor. Så här skriver MP om miljön på sin hemsida.

"Vi vill ha en hållbar värld, där alla kan leva goda liv. Vi vill skydda skogen, haven och den biologiska mångfalden. Vi vill satsa på ekologisk mat, förnybar energi, hållbara transporter och grön ekonomi."

Tåg i tid

För att Sverige ska uppnå sina klimat och miljömål vill MP att man bygger höghastighetståg som är miljövänliga och tar passagerarna fram snabbt.

"Tågen ska gå i tid. Gärna snabbt. Vi vill bygga spår för höghastighetståg och starta nattåg till Europa. Spåren i hela landet ska rustas upp."

Klimatsmart mat

Miljöpartiet vill även se till så att du äter upp din mat, det vill säga, de vill att vi ska minska matsvinnet i Sverige.

"Vad vi lägger på tallriken spelar roll. Miljöpartiet vill att fler ska ha råd och möjlighet att äta ekologisk och miljövänlig mat. Vi ska jobba för att minska matsvinnet."

Rent vatten

Ännu ett steg för att förbättra och bevara miljön är att de svenska vattnen är friska. Miljöpartiet skriver att detta är väsentligt för att vår planet ska kunna vara frisk. 

"Vi är beroende av hav och vatten. De ger luft, mat och är en förutsättning för en frisk planet. Nu hotas sjöar och hav av plastskräp, gift och överfiske. Vi vill rädda våra vatten, nu."

Tid att leva

Miljöparitet vill även förbättra din fritid. Hur ska de göra det här? Genom att gå till val med valfrågan "Tid att leva".

"Vi arbetar för ett Sverige där vi får ihop våra livspussel, hinner njuta i vardagen och möta varandra. Verkligt välstånd kan inte räknas i ständigt ökad konsumtion."

Rätt att må bra

MP har även som mål att alla svenskar ska må bra. Detta vill de göra genom att göra psykiatrin för barn och unga helt köfri.

"Många lider av stress och utmattning. Barn och ungas psykiska ohälsa har ökat. Trenden ska vändas. Vi vill göra psykiatrin för barn och unga köfri – och skapa ett samhälle där alla kan må bra."

Medmänsklighet

Miljöpartiet vill att Sverige ska ha en öppen och human flyktingpolitik. De vill att Sverige ska vara ett land som ser till medmänsklighet. 

"Vi står upp för en öppen och human flyktingpolitik – och för fred, rättvisa och klimat i världen. Det handlar om medmänsklighet, nu."

Nyheter24 har tidigare skrivit om Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Visste du exempelvis att Lövin vunnit Guldspaden och Fridolin plockat hem en vinst i Jeopardy? Det och mycket mer hittar du i artiklarna.

Kommer du rösta på MP?