Ebba Busch Thor
Kristdemokraterna ser ut att göra ett superval. - Foto: Pixabay / Jessica Gow TT

Ebba Busch Thor och KD går mot ett succéresultat

Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor har överraskat många och ser ut att göra ett riktigt dunderval.


Från att vara uträknade till att vara ett parti att räkna med. Ebba Busch Thors Kristdemokraterna går mot ett succéresultat i valet. I SVT:s mätning fick partiet hela 7,4 procent, en ökning med hela 2,8 procent, och placerade sig som tredje bästa parti inom Alliansen.

Och succén stavas Ebba Busch Thor. Men sanningen är att det ligger ett väldigt hårt jobb bakom deras plötsliga succé säger Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

– Partiet har slitit hårt och i kväll har vi en bra belöning. Vi kommer att göra ett bättreval än förra gången. Det känns väldigt bra med tanke på att så många har räknat ut oss men vi har bevisat att kristdemokratisk politik behövs, säger Ankarberg Johansson till TV4, skriver Aftonbladet.

"Det märks på människors engagemang"

Ebba Busch Thor sa i en intervju innan valet att man tydligt kunde märka hur partiet stärkts och att fler och fler engagerar sig.

– Det märks på människors engagemang. Det hör av sig människor i alla olika åldrar, från alla delar av samhället och det är väldigt högt tryck på torgmötena vi haft runt om i landet, sa Ebba Busch Thor till Aftonbladet då.

"Beror inte på stödröster"

Busch Thor tror inte heller att det oväntade uppsvinget i valrörelsen berodde på några stödröster utan att folk genuint vill rösta på partiet.

–  Det är min bestämda uppfattning att det gör det och det är också många människor som säger det att i år röstar jag på er på riktigt, för jag tycker att ni är överlägset bäst och det är klart att det värmer extra, säger Ebba Busch Thor till TT, skriver Aftonbladet.

"Sveriges skickligaste partiledare"

Kristdemokraternas Lars Adaktusson menade att Ebba Busch Thor hade en väldigt betydelsefull roll i kampanjen men betonade även han att det var otroliga insatser som ligger bakom resultatet.

– Väldigt mycket, hon har gjort en enastående valrörelse. Visat att hon är Sveriges skickligaste partiledare. Men det handlar också om fantastiska insatser av våra medlemmar, vi har 20 000 medlemmar som i varje valrörelse visar att det här är ett kampanjparti, säger Lars Adaktusson till SVT.

VALRESULTATET 00:20

Vänsterpartiet: 7,9 procent

Socialdemokraterna: 28,4 procent

Miljöpartiet: 4,3 procent

Liberalerna: 5,5 procent

Centerpartiet: 8,6 procent

Kristdemokraterna: 6,4 procent

Moderaterna: 19,8 procent

Sverigedemokraterna: 17,6 procent

MANDATFÖRDELNING: 

Rödgröna144

Alliansen143

Sverigedemokraterna62


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstade du på Kristdemokraterna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.