NMR under en protest.
Nordiska motståndsrörelsen. - Foto: Ulf Palm/TT/Fredrik Persson

NMR misslyckades med att få mandat i Ludvika

Nordiska motståndsrörelsen har sitt starkaste fäste i Ludvika, men efter att rösterna var räknade i kommunen så lyckades det nazistiska partiet inte få något mandat i kommunfullmäktige.


Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen gick till val 2018 i ett försök att ta sig in i riksdagen, i det valet så gick det inget vidare. Och inte heller lyckades NMR ta sig in i kommunfullmäktige i Ludvika, kommunen där organisationen är som starkast.  

NMR hade stora förhoppningar på att göra ett bra val efter att man vid valet 2014 kuppat in Pär Öberg via ett SD-mandat. Hur lyckades man med det? Sverigedemokraterna hade enbart fem kandidater inför valet 2014 och därför räckte det med 18 valsedlar där man skrivit Pär Öberg för att han skulle få en plats. 

I valet 2018 ställde Nordiska motståndsrörelsen upp i eget namn men lyckades trots det inte att ta sig över tvåprocentsspärren. Totalt fick NMR 215 röster vilket innebar 1,3 procent. Men det fattades inte speciellt många röster, exempelvis lyckades Kommunistiska partiet, med sina 359 röster, vinna ett mandat, skriver Dalarnas tidning.

Störst i Ludvika blev Socialdemokraterna med 5 475 röster vilket är 32,3 procent av rösterna.

Nordiska motståndsrörelsen gick bet i kommunvalet i Ludvika. Bildkälla: Aftonbladet.

Protester i Ludvika 

I fredags hölls tysta demonstationer mot NMR i Ludvika. Det var i Ludvika centrum som cirka  40-50 personer, hand i hand, ställde sig i en ring runt NMR:s valtält. I en tyst protest tog de ställning mot nazism och främlingsfientlighet, uppger Sveriges Radio.

Nyheter24 pratade med en som står bakom Facebook-gruppen, We are Ludvika, som berättade om att det inte fanns något tillstånd för någon demonstration. Men att man valde att göra det ändå.

– Men när våra aktivister, tanterna med väskor och några från andra grupper och partier som inte håller med NMR, började bilda en ring så hakade folk snabbt på. 

Hon fortsätter:

– Allmänheten i Ludvika är superstarka och tycker verkligen illa om NMR.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när NMR blev upprörda över att de inte fick demonstrera som de ville i Stockholm. Här kan du läsa mer om det

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstade du under gårdagen?
Tack för din röst!