Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

KD och M tackar nej till Sverigedemokraternas inbjudan

Maktkamp24 | 10/09/2018 14:39

Jimmie Åkesson vill ha ett samarbete tillsammans med Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. Men han lär få kalla handen från M och KD.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson sträcker ut en hand – till Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor. SD-ledaren har under en längre tid sagt att han gärna ser ett samarbete mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, och nu efter valet verkar det som att han ser sin chans. 

– Jag vill att de ska träffa mig så att vi kan prata om hur vi ska styra landet, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet. 

Samtidigt bekräftar Kristdemokraterna att man fått ett mejl från Sverigedemokraterna med en formell inbjudan. 

SD vill ha makt

Tanken på den här typen av samarbete är inte ny. Under Almedalsveckan 2017 sa till exempel Jimmie Åkesson att han föreställde sig hur Sverigedemokraterna kunde få 30 procent i valet, Moderaterna få 16 och Kristdemokraterna 4,5 procent.

Sverigedemokraternas valresultat på 17,6 blev inte den succé partiet hade väntat sig, men Åkesson verkar inte givit upp tanken på en KD+M+SD-regering – trots att en sådan regering inte skulle få majoritet i riksdagen. 

Ett sådant block skulle bara få 155 mandat i riksdagen, men skulle i teorin kunna bilda en minoritetsregering. 

– Det avgörande för mig är att de 18 procent av väljarna som har röstat på oss får inflytande i proportion till vår storlek. Och det är den lojalitet jag har och det är det intresset jag kommer att bevaka de närmaste veckorna, säger Åkesson, till Aftonbladet. 

Tidigare har Moderaternas Ulf Kristersson sagt att han inte tänker vare sig förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet, och enligt Dagens Nyheter har både Kristdemokraterna och Moderaterna tackat nej till SD:s inbjudan. 

Vill du ha det här samarbetet?