ung tjej på ett bibliotek. Till höger Jimmie Åkesson. Montage
Sverigedemokraternas framgångar kan ha med låg utbildning att göra. - Foto: Anders Wiklund/Janerik Henriksson/TT

Låg utbildning kopplas till SD-röster

Sverigedemokraterna gick extra bra i kommuner med låg utbildningsnivå. Det visar en granskning Dagens Nyheter gjort.


Kan din utbildning påverka hur du röstade i valet? Ja, kanske. 

Det är Dagens Nyheter som gjort en stor granskning över Sverigedemokraternas stora framgångar i Skåne, och kommit fram till att Sverigedemokraterna haft stora framgångar i kommuner där utbildningsnivån är låg. 

Sverigedemokraternas förväntade succé på riksnivå uteblev – partiet fick bara 17,6 procent och missade platsen som andra parti med ett par procents marginal. Men i Skåne gick det väldigt bra för partiet, något som Nyheter24 skrivit om tidigare. 

Enligt Dagens Nyheter, som utgår från siffror från Statistiska Centralbyrån, är SD väldigt starka i kommuner med låg utbildning – samtidigt som ma är svaga i kommuner där invånarna har högre utbildning. 

– Ju lägre utbildning en person i arbetarklassen har, desto troligare är det att denne röstar på Sverigedemokraterna. Tittar du på medelklassen är det på samma vis. Ju lägre utbildning, desto större chans att du är Sverigedemokrat, säger forskaren Anders Sannerstedt till DN.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.