Allians-ledarna och Stefan Löfven – montage
Alliansen vill avsätta Stefan Löfven. - Foto: Stina Stjernkvist/Claudio Bresciani/TT

Så kommer Alliansen vilja avsätta Stefan Löfven

Stefan Löfven har knappt två veckor kvar som statsminister – åtminstone om Alliansen får bestämma.


Trots att flera dagar gått sen valdagen är svensk politik fortfarande en riktig rysare. 

Det rödgröna blocket blev större än Alliansen, men har inte i närheten tillräckligt många mandat för att kunna styra i riksdagen. Alliansen å andra sidan kommer att behöva samarbeta med Socialdemokraterna eller förlita sig på stöd från Sverigedemokraterna för att kunna bilda regering. 

Idag skriver de fyra Allians-ledarna på Dagens Nyheters debattsida att man är beredda att komma överens med Socialdemokraterna – men också att man kommer att föreslå att Löfven avgår så fort riksdagen öppnar. 

De fyra partiledarna skriver att man kommer rikta misstroende mot Stefan Löfven ”omedelbart efter talmansvalet den 24 september när riksdagen samlas, om inte statsministern då redan har meddelat sin avgång för att underlätta samtal om nästa regering.”

Om Sverigedemokraterna röstar för att fälla regeringen då innebär det alltså att Löfven har knappt två veckor kvar som statsminister. 

Samtidigt lovar Alliansen i sin artikel att man inte kommera tt samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna – men att man däremot kan tänka sig att SD ingår i olika parlamentariska utredningar och beredningar. 

Nyheter24 söker Sverigedemokraterna. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du Alliansen ska avsätta Löfven?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.