Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så kommer Alliansen vilja avsätta Stefan Löfven

- 12/09/2018, 08:33

Stefan Löfven har knappt två veckor kvar som statsminister – åtminstone om Alliansen får bestämma.

Trots att flera dagar gått sen valdagen är svensk politik fortfarande en riktig rysare. 

Det rödgröna blocket blev större än Alliansen, men har inte i närheten tillräckligt många mandat för att kunna styra i riksdagen. Alliansen å andra sidan kommer att behöva samarbeta med Socialdemokraterna eller förlita sig på stöd från Sverigedemokraterna för att kunna bilda regering. 

Idag skriver de fyra Allians-ledarna på Dagens Nyheters debattsida att man är beredda att komma överens med Socialdemokraterna – men också att man kommer att föreslå att Löfven avgår så fort riksdagen öppnar. 

De fyra partiledarna skriver att man kommer rikta misstroende mot Stefan Löfven ”omedelbart efter talmansvalet den 24 september när riksdagen samlas, om inte statsministern då redan har meddelat sin avgång för att underlätta samtal om nästa regering.”

Om Sverigedemokraterna röstar för att fälla regeringen då innebär det alltså att Löfven har knappt två veckor kvar som statsminister. 

Samtidigt lovar Alliansen i sin artikel att man inte kommera tt samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna – men att man däremot kan tänka sig att SD ingår i olika parlamentariska utredningar och beredningar. 

Nyheter24 söker Sverigedemokraterna. 

Tycker du Alliansen ska avsätta Löfven?