Gustav Kasselstrand och William Hahne
Valet blir en superflopp för nystartade Alternativ för Sverige - Foto: Erik Simander/TT

Alternativ för Sverige totalfloppade i valet

Alternativ för Sverige satsade på att komma in i riksdagen 2018. Men valet blev ett riktigt fiasko för Gustav Kasselstrands parti.


En av vårens allra största nyheter inom svensk politik var det nystartade partiet Alternativ för Sverige, som startades upp av Gustav Kasselstrand, som tidigare var ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU, men som uteslöts ur partiet 2015. 

Innan sommaren lyckades AfS locka till sig tre stycken riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna, och partiet gjorde en stor valturné under sommaren med sikte på att komma in i riksdagen. 

Men redan under valnatten stod det klart att valet 2018 skulle bli en superflopp för AfS. 

– Vi kommer inte in i riksdagen men vi har etablerat Alternativ för Sverige i svensk politik, vi är här för att stanna, sa partiledaren Gustav Kasselstrand på partiets valvaka på söndagskvällen. 

Fiaskot kanske kommer som en överraskning för partiets sympatisörer. Som Nyheter24 tidigare skrivit om har AfS varit väldigt aktiva på sociala medier, och till och med tredje störst av alla partier på Facebook

Samtidigt har partiet varit osynliga i opinionsmätningarna, förutom i Metros Yougov-undersökningar, som utgår från självrekryterande paneler.

Men partiet har också omgivits av kontroverser. Som Nyheter24 tidigare skrivit om har partiet starkt stöd i nazistiska kretsar, och en av deras toppolitiker har ertappats med att sätta upp antisemitiska klistermärken i kollektivtrafiken

Ser ut att få knappt 0,3 procent

Nu på onsdagen, när drygt en tiondel av alla distrikt är färdigräknade, ser Alternativ för Sverige se ut att få 0,28 procent av rösterna – och partiet kan mycket väl landa på ett slutresultat på knappt 20 000 röster. Det är en bra bit från de cirka 240 000 röster som krävs för att komma in i riksdagen. 

Nu satsar Gustav Kasselstrand och hans AfS istället på att komma in i Europaparlamentet nästa år. 

– Redan nästa år är det dags för EU-val, och jag meddelar härmed att Alternativ för Sverige ställer upp i Europaparlamentsvalet i juni 2019, sa Kasselstrand på valvakan. 

Europaparlamentsvalet hålls i maj.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstade du på AfS?
Tack för din röst!