Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart börjar krisen för Ulf Kristersson

- 12/09/2018, 11:54
Alliansen. Karl Anders Lindahl är inklippt.

Krisen börjar redan innan Kristersson blivit statsminister

Henrik Montgomery/TT/Nyheter24

Alliansen kommer kunna avsätta Löfven. Sen börjar problemen på allvar för Kristersson. Karl Anders Lindahl skriver om det politiska dödläget.

Valet är över. Regeringen sitter kvar. Men i korridoren står Alliansen och väntar på att få ta makten. 

Ulf Kristersson och hans kompisar kämpar nu för att få valresultatet att låta så enkelt som möjligt. ”Alliansen är det klart största regeringsalternativet” säger man, och lutar sig mot att man är större än Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans. 

Att det rödgröna blocket är större än Alliansen och att man därmed behöver stöd från Sverigedemokraterna i viktiga frågor hoppas man att folk glömmer bort. Men det är precis så det är. 

”Sverigedemokraterna ska inte få inflytande över den politiska inriktningen” verkar vara mantrat som Alliansen kommit överens om. Det är bara att vänja sig, denna fras kommer upprepa sig gång på gång under hösten. 

Och ja, i början kommer det funka. Om inte SD lägger sig platt i talmansrundan kommer Ulf Kristersson bli statsminister. Det är egentligen efter det problemen börjar. 

I varje budget och i varje viktig fråga kommer man bli tvungna att gå till SD och förhandla – eller till Socialdemokraterna. Det gör att en Allians-regering kommer få väldigt lite uträttat, och kan mycket väl fällas innan 2022. Hur det blir då får vi se. Kanske Annie Lööf gör en Ola Ullsten och blir tillfällig statsminister i en lite mitten-regering. 

Men det här är större än mandat och makt. Det handlar om stolthet. 

Det här handlar egentligen om att Ulf Kristersson faktiskt inte kan bara lägga sig och låta Stefan Löfven fortsätta regera. Då kan både hans och Moderaternas fortsatta politiska existens hotad. Han måste åtminstone försöka. 

Men Kristersson kommer inte kunna låtsas som att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet inte existera. Han kan heller inte låtsas som att Alliansen är största blocket i riksdagen. Det kommer förr eller senare bita honom i arslet. 

/Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24

Tror du Kristersson blir en bra statsminister?