Jimmie Åkesson. Till höger en skärm med texten "SD2018". Montage
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får nu hård kritik. - Foto: Henrik Montgomery/Anders Wiklund/TT

Jimmie Åkesson sågas internt: "Idiotiskt!"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får nu hård kritik från missnöjda inom partiet. Man menar att Åkesson haft dålig koll och tagit ut segern i förskott.


Valresultatet 2018 blev inte alls den supersuccé som Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna hade hoppats på. Partiet ökade visserligen några procentenheter och fick 13 nya mandat i riksdagen, men några 20-30 procent, som många partitoppar förutspått, blev det inte. 

Och trots att Jimmie Åkesson själv höll ett tal på valnatten där han utropade SD till valets stora vinnare, kommer nu intern kritik mot SD-ledaren från det egna partiet. Det rapporterar idag Aftonbladet. 

Framför allt var det Jimmie Åkessons dåliga koll på den egna politiken och på Sverigedemokraternas budget som har retat upp folk inne i partiet. 

– Han borde kunna vår budget. Utfrågningen i SVT och hans debatt med Bildt var några anledningar till tappet, säger en SD-politiker till Aftonbladet. 

Källor till Aftonbladet pratar också om att Sverigedemokraterna tagit ut segern i förskott, och att man la för lite tid på att faktiskt förklara för väljarna var man stod någonstans.

– Att vi inte hade några politiska budskap på våra affischer var idiotiskt. Vi tog för givet att folk visste vad vi stod för. Vi tog ut segern i förskott, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet. 

Men Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof tycker inte att man borde ta kritiken mot partiledaren på så stort allvar.

– Det kommer alltid att finnas några få individer som finner anledning att klaga på något, säger Richard Jomshof till Aftonbladet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om skolan där Sverigedemokraterna fick över 60 procent i skolvalet – läs mer om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du nöjd med valresultatet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.