Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gymnasieskolan där över 60 procent röstade på Sverigedemokraterna

- 12/09/2018, 19:03

Nyheter24 har tidigare skrivit om skolan där över hälften av rösterna i skolvalet gått till SD. Men det finns en ytterligare skola som sticker ut lite från mängden. Det är en gymnasieskola där över 60 procent har röstat på Sverigedemokraterna. Och Sveriges två största partier S och M har fått en röst – tillsammans.

Inför riksdagsvalet 2018 var det många spekulationer om hur det skulle gå för partierna. Skulle SD bli Sveriges största part? Svaret på det blev ju som vi redan vet nej. Och nu med facit i hand så kan vi se att SD blev Sveriges tredje största parti, som i riksdagsvalet 2014.

Nyheter24 har tidigare skrivit om högstadieskolan i Sjöbo som sticker ut lite från mängden. Det var nämligen över 50 procent av eleverna som röstade på Sverigedemokraterna i skolvalet.

Högstadieskola

Men det är faktiskt ännu en skola som sticker ut lite, om inte ännu mer. I Ronneby kommun ligger Blekinge Naturbruksgymnasium. Men den här gången pratar vi inte om en högstadieskola, utan en gymnasieskola. I deras skolval är det minst sagt ögonfallande siffror. Det är nämligen ett parti som har fått en väldigt stor del av rösterna, Sverigedemokraterna.

Så, hur många procent kammade partiet hem? Jo, hela 60,78 procent. Med andra ord, hade Blekinge Naturbruksgymnasium fått välja så hade Sveriges största parti varit Sverigedemokraterna. 

En röst

Om vi jämför SD:s röster med Socialdemokraternas är det ganska spännande skillnad. För som vi minns blev ju Socialdemokraterna Sveriges största parti, i det riktiga riksdagsvalet. Men i Blekinge Naturbruksgymnasium är det inte många som håller med, då Socialdemokraterna fick 1.96 procent av rösterna. Det motsvarar en röst. Ja, du läste rätt, Sveriges största parti fick en röst.

Moderaterna gick det inte heller superbra för, de fick nämligen noll röster. Inte en ynka liten röst.

Nyfiken på hur det gick för alla partier?

Skolvalet 2018 Blekinge Naturbruksgymnasium
Skolvalet 2018 tog en annorlunda vändning i Blekinge Naturbruksgymnasium. Bildkälla: Faksimil Mucf.se

Röstfördelning

Sverigedemokraterna: 60.78 procent

Centerpartiet: 11.76 procent

Vänsterpartiet: 7.88 procent

Kristdemokraterna: 7.84 procent

Liberalerna: 5.88 procent

Miljöpartiet de gröna: 3.92 procent

Arbetarpartiet-Socialdemokraterna: 1.96 procent

Moderaterna: 0 procent

Feministiskt initiativ: 0 procent

Nyheter24 har sökt representanter från skolan för kommentar. 

Statistiken är hämtad från Skolval 2018.

Hur reagerade de svenska kändisarna på valresultatet? Det har Nyheter24 svar på, vilket du kan läsa mer om här. Men om du bara är nyfiken på vad våra svenska Paradise hotel-deltagare röstade på så kan du läsa mer om det här.