Stefan Löfven under valnatten på Socialdemokraternas valvaka.
Nu kommenterar Stefan Löfven valresultatet. - Foto: Jonas Ekströmer TT

Löfven om valresultatet: "Vi socialdemokrater har blivit det klart största partiet"

Efter att valresultatet har presenterats kommenterade statsminister Stefan Löfven att han ansåg att alla anständiga partier måste ta sitt ansvar för att föra Sverige framåt. Nu replikerar Ulf Kristersson i ett uttalande.


Idag så kom beskedet att det slutgiltiga valresultatet var klart. En sak stod klar och det var att Socialdemokraterna och det rödgröna blocket hade blivit störst efter att det svenska folket fått rösta om det.

Nu går statsminister Stefan Löfven ut och kommenterar resultatet:

– Det slutgiltiga valresultatet visar att vi socialdemokrater blivit det klart största partiet och har stöd av det största regeringsunderlaget, om inte de borgerliga partierna bryter sina löften och skapar ett gemensamt block med Sverigedemokraterna, säger Löfven i ett uttalande till TT, skriver Aftonbladet och fortsätter:

– Nu måste alla anständiga partier ta sitt ansvar för att föra Sverige framåt. I denna process kommer ingen kunna få igenom all politik för sitt parti. Men genom att samarbeta kan vi göra så mycket mer för vårt land.

Kristersson bestämd, vill avsätta Löfven

Men Moderaternas ledare Ulf Kristersson är föga förvånad över de rödgrönas resultat och står fast vid sitt ord att Moderaterna kommer att rösta för att avsätta Löfven när riksdagen samlas. Kristersson kräver även tydlighet från statsministern.

– Om Stefan Löfven verkligen vill pröva möjligheterna att bilda en regering av sitt 'block' tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, bör han säga det i klartext, säger Kristersson i en skriftlig kommentar till TT.

Socialdemokraterna största parti

Precis som i det preliminära valresultatet som vi såg under torsdagen så blev Socialdemokraterna det största partiet med 28,26 procent av rösterna. Moderaterna hamnar på andraplats med 19,84 och Sverigedemokraterna fick 17,53 procent.

Mandatfördelningen

Med detta resultat så är det inga större skillnader i mandatfördelningen mellan blocken utan står det här sig så har de rödgröna alltjämt 144 mandat mellan partierna, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62. 

Fortfarande inte helt fastställt

Ja, trots preliminära och slutgiltiga räkningar så går det inte att vara 100 procent säker på att detta resultat håller sig. 

– Först måste alla länsstyrelser upprätta ett protokoll över rösträkningen som ska granskas och analyseras av oss för att se att det inte finns några avvikelser. Därefter kommer vi att göra en fördelning av mandaten mellan partierna och utse ledamöter och ersättare, säger Jenny Stad vid Valmyndighetens presstjänst, till Aftonbladet.

Resultatet i den slutgiltiga räkningen

Moderaterna: 19,84 procent

Centerpartiet: 8,61 procent

Liberalerna: 5,49 procent

Kristdemokraterna: 6,32 procent

Socialdemokraterna: 28,26 procent

Vänsterpartiet: 8,00 procent

Miljöpartiet: 4,41 procent

Sverigedemokraterna: 17,53 procent

MANDATFÖRDELNING:

Rödgröna: 144 

Alliansen: 142 

SD: 63 

Vad kan hända nu?

Ja vad kan egentligen hända nu? Det finns en rad olika scenarion som skulle kunna inträffa. Till exempel skulle Stefan Löfven kunna sitta kvar som statsminister. Här kan du läsa mer om allt om alla olika scenarion som kan ske och vad som händer härnäst!


Artikeln uppdateras.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstade du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.