Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så kommer Sverigedemokraternas makt se ut kommande fyra åren

Maktkamp24 | 17/09/2018 14:36

62 mandat. Fyra år. Så kan Jimmie Åkesson skaffa Sverigedemokraterna makt i svensk politik.

Valet 2018 blev inte riktigt den succé Sverigedemokraterna hade räknat med. Men SD blev ändå tredje största parti och ökar med 13 mandat i riksdagen. Det gör att Jimmie Åkessons parti kommer få ett visst inflytande i svensk politik de kommande fyra åren. 

Här är tre saker som kommer kunna hända:

Trolig utgång: Sverigedemokraterna använder sin vågmästarroll

Sverigedemokraterna blev alltså tredje största parti, och får 62 mandat i Sveriges riksdag. Det innebär att det block som vill styra Sverige måste ta hänsyn till Sverigedemokraternas åsikter. 

Olika typer av förslag kan läggas med tanken att SD förmodligen kommer rösta ja till dem. Detta kallas "passivt stöd", och är smidigt för det block som vill regera eftersom man alltid kan skylla på att man inte vet hur SD ska lägga sina röster. 

Sverigedemokraterna kommer också kunna påverka budgetar genom att på förväg hinta om hur de vill att budgeten ska se ut. 

Det enda som egentligen skulle kunna stoppa detta är en stor bred regering som inte behöver ta hänsyn till SD. Att det skulle bli så är dock inte speciellt troligt. 

Mindre trolig utgång: Sverigedemokraterna ingår i budgetförhandlingar

Ett sätt att knyta SD närmare makten och på så vis skapa en mer stabil regering skulle vara att bjuda in SD i budgetförhandlingarna. Då skulle SD sitta ner och direkt bestämma hur Sveriges ekonomi ska se ut. 

Detta är dock inte speciellt troligt eftersom alla partier lovat att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. 

Högst otrolig utgång: Sverigedemokraterna ingår i regering

Den absoluta drömmen för Jimmie Åkesson och hans parti vore dock att direkt sitta i en regering. Man skulle då inte bara vara med i budgetförhandlingarna, utan även ha direkt inflytande i regeringen via en ministerpost. 

Men en sådan regering skulle vara i stort sett omöjlig att bilda. Mittenpartierna C och L skulle aldrig stötta en regering där SD ingår, och SD+M+KD (även kallad Åkessons dröm) är inte tillräckligt stora för att regera själva. 

Tror du Sverigedemokraterna kommer få stort inflytande?