Tisdag 24 Maj
Stockholm

Miljöpartiet räddades kvar i riksdagen med stödröster

Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Till höger en valurna. Montage
Miljöpartiet klarade sig tack vara stödröster. Foto: Maja Suslin/Jessica Gow/TT

Hade bara miljöpartister röstat på Miljöpartiet hade partiet åkt ut ur riksdagen. Det visar nu en eftervalsanalys.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Valkvällen blev en riktig rysare för Miljöpartiet. I början av kvällen såg det ut som att MP skulle få svårt att klara sig över riksdagsspärren på fyra procent, men till slut landade partiet på 4,4 procent, partiets sämsta val sen man åkte ut ur riksdagen 1991. 

Och nu presenteras en undersökning från Novus som visar att Miljöpartiet inte ens lyckades vara kvar i riksdagen av egen kraft i årets val. En stor del av MP:s röster var taktikröster från socialdemokrater och vänsterpartister som ville rädda kvar MP i riksdagen. 

– Det mest uppseendeväckande är kanske att Miljöpartiet inte hade klarat fyraprocentsspärren om de inte hade fått taktikröster, framförallt från de andra rödgröna partierna, säger Torbjörn Sjöström som är chef för Novus till Sveriges Radio Ekot. 

Med andra ord kom en stor del av MP-rösterna från väljare som egentligen inte tycker som MP. Undersökningen visade också att var fjärde MP-väljare bestämde sig i sista stund. 

Däremot är mätningen goda nyheter för Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor. KD har haft usla opinionssiffror under hela mandatperioden, och många tog för givet att partiet skulle vara beroende av stödröster för att rädda sig kvar i riksdagen. 

Men enligt Novus-undersökningen klarade sig KD kvar helt på egen hand. 

– Partiledaren Ebba Busch Thor gjorde en mycket bra valrörelse, framförallt i debatterna, som gjorde att partiet vann väldigt mycket förtroende dom senaste två, tre veckorna, säger Torbjörn Sjöström till Ekot. 

Miljöpartiets kris:

Mandatperioden 2014-2018 blev en riktig mardröm för Miljöpartiet. Partiet fick sitta i regering tillsammans med Socialdemokraterna, och fick därför ge sig i många viktiga frågor. Ett numera historiskt klipp visade hur dåvarande språkröret Åsa Romson grät på en presskonferens där hårdare migrationslagar presenterades.

Åsa Romson och Stefan Löfven (Janerik Henricsson/TT)

Efter det blev det bara värre för MP, när bostadsminister Mehmet Kaplan tvingades avgå efter att ha haft samröre med extremistiska organisationer. Även lokalpolitikern Yasri Khan blev kändis efter att han vägrat skaka hand med en TV4-reporter. 

Igår utmanade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt Sverigedemokraterna om en viktig post i riksdagen – läs mer om det här

Röstade du på Miljöpartiet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela