Onsdag 8 Dec
Stockholm

Vänsterpartiet utmanar SD om viktiga uppdraget

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt utmanar SD. Foto: Henrik Montgomery/TT

Björn Söder ska inte få vara andre vice talman. Åtminstone inte om Jonas Sjöstedt får bestämma. Nu utmanar Vänsterpartiet SD om posten.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I början av nästa vecka drar riksdagsarbetet igång igen efter valet. Det första riksdagen ska göra är att välja talmän, alltså de som ska leda riksdagens arbete de kommande fyra åren. 

Eftersom Sverigedemokraterna blev tredje största parti i valet kommer de nominera Björn Söder till posten som andre vice talman. Det är något Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet inte kommer kunna acceptera. Därför lanserar nu V en egen kandidat till posten. 

– Vi ser Björn Söder som diskvalificerad för det här uppdraget, sa Jonas Sjöstedt på en pressträff i riksdagen idag. 

Han hänvisar bland annat till Söders uttalanden om att judar och samer inte kan vara svenskar. 

– Den öppna rasismen är ett växande samhällsproblem, Söder legitimerar den öppna rasismen, fortsatte Sjöstedt. 

Istället kommer nu Vänsterpartiet nominera riksdagsledamoten Lotta Johansson Fornarve till posten som andre vice talman. 

– Vi kan inte ha en talman som inte respekterar människors lika värde, sa Lotta Johansson Fornarve på pressträffen idag. 

Enligt Sjöstedt har V också varit i kontakt med Centerpartiet och sagt att man är beredda att stötta C om de skulle vilja utmana SD om posten. Enligt Sjöstedt har Centerpartiet tackat nej till det erbjudandet. 

– Ska man tro på det som sagts i valrörelsen har liberaler och centerpartister gång på gång sagt att de inte vill ge Sverigedemokraterna inflytande. Nu är det upp till bevis för Annie Lööf och Jan Björklund. På måndag trycker vi på knapparna, sa Sjöstedt på pressträffen. 

Sjöstedt tror man kan vinna omröstningen

Och ja, helt otroligt är det inte att Vänsterpartiet faktiskt lyckas med kuppen. V kommer begära att omröstningen blir sluten, vilket gör att riksdagsledamöter inte behöver bry sig om partipiskan. Dessutom räcker det med att Vänsterpartiets kandidat får fler röster än Söder. 

– Jag tror det finns väldigt många socialdemokrater och miljöpartister, men kanske även centerpartister och liberaler som tycker Söder är helt olämplig. Nu ger vi dem en möjlighet att få en talman man kan vara stolt över, säger Jonas Sjöstedt till Nyheter24.


Tycker du Söder ska bli andre vice talman?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela