Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Då kan Stefan Löfven tvingas avgå

Maktkamp24 | 24/09/2018 08:15

Av allt att döma har statsminister Stefan Löfven inte många dagar kvar på posten. Så här kan det gå till när han tvingas avgå.

Stefan Löfven har varit statsminister i snart fyra år. Men nu pekar allt på att hans tid på posten är på väg att ta slut. 

Idag måndag är det dags för nya riksdagen att sammanträda för första gången sen valet. Men det blir ingen lugn tid i början för riksdagsledamöterna, viktiga beslut ska fattas omedelbums. 

Direkt på måndagen ska riksdagen välja talman, första vice talman, andre vice talman och tredje vice talman. Om du vill veta mer om vad en talman faktiskt gör kan du läsa om det här.

Och när talmännen är valda kan riksdagen börja styras på allvar, och planerna på en ny regering kan börja ta form. 

Då avgår Löfven: 

Talmannen har två veckor på sig hålla en omröstning om statsministerposten, men det mesta tyder på att detta kommer att hända redan på tisdag eller onsdag. 

För att en statsminister ska röstas bort krävs att en majoritet av alla riksdagsledamöter röstar nej till statsministern. Eftersom det rödgröna blocket blev större än Alliansen måste även Sverigedemokraterna rösta nej till Stefan Löfven för att Löfven ska tvingas länga in sin avskedsansökan. 

Alliansen behöver SD

Alliansen och Ulf Kristersson behöver alltså Sverigedemokraternas hjälp för att avsätta Löfven. Om Sverigedemokraterna lägger ner sina röster kan Löfven sitta kvar som statsminister. 

Men med tanke på att SD gjort en stor grej senaste åren om att vilja fälla Löfven vid första bästa tillfälle pekar mycket på att Löfven kommer förlora omröstningen. 

Stefan Löfven kommer då tvingas lämna in sin avskedsansökan, men kommer sitta kvar tills en ny statsminister är på plats. 

Men, den som vill bli av med Löfven kanske inte behöver vänta så länge. Om Stefan Löfven känner att han omöjligt kan vinna en statsministeromröstning i riksdagen an han välja att avgå innan den. 

Detta är dock inte så troligt, eftersom Löfven lär vilja tvinga Allianspartierna att söka stöd hos Sverigedemokraterna för att få bort honom. 

Stefan Löfven kommer få en hel del kosing när han avgår – läs mer om det här!

Tycker du Löfven ska avgå?