Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Då avgörs Löfvens framtid

Maktkamp24 | 24/09/2018 13:55

Nu är det bestämt när omröstningen som bestämmer Stefan Löfvens framtid ska äga rum.

Slutet kan vara nära för statsminister Stefan Löfven. Som Nyheter24 tidigare skrivit kan Löfven tvingas lämna in sin avskedsansökan redan nu veckan, men nu verkar det som att det bli väldigt snart. 

Enligt Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman kommer omröstningen gällande Löfvens framtid hållas redan på tisdag morgon klockan 9:30, skriver Aftonbladet. 

Det innebär att Löfven kanske bara har timmar kvar som Sveriges statsminister. 

Så går röstningen till: 

En statsministeromröstning i riksdagen är lite speciell. Det krävs att en majoritet av riksdagens ledamöter, alltså 175 stycken, röstar nej till statsministern för att han ska tvingas avgå. 

Alltså; om 174 röstar nej och resten lägger ner sina röster eller röstar ja – då sitter statsministern kvar. 

Det rödgröna blocket har fler platser i riksdagen än Alliansen, så därför måste Alliansen få med sig Sverigedemokraterna – något man nog kan räkna med att de får. 

Därmed borde drygt 200 av riksdagens ledamöter rösta nej till Stefan Löfven – och han kommer därför tvingas avgå.

Löfven kommer då lämna in sin avskedsansökan, men kommer sitta kvar som statsminister i övergångsregering tills den nye statsministern (förmodligen Ulf Kristersson) tillträder. 

Läs mer om Löfvens framtid här

Tycker du Löfven ska avgå?