Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimmie Åkesson avslöjar: Kan tänka sig avgå som partiledare

- 03/10/2018, 08:44 -

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle kunna gå till partiledningen och fråga om han borde avgå – under vissa omständigheter,

Skulle Sverigedemokraterna kunna lyckas bättre om man hade andra personer högst upp i ledningen? Ja, det är något partiledaren Jimmie Åkesson funderat på. 

I nuläget är regeringsförhandlingarna låsta, och trots att Ulf Kristersson fått i uppdrag att se om han kan bilda en regering lär det bli svårt för Moderaternas partiledare. En av anledningarna är att Moderaterna inte vill prata med Sverigedemokraterna. 

Nu säger Åkesson att han till och med kan tänka sig avgå – om det skulle göra förhandlingarna lättare. 

– Nu är det inte Ulf Kristersson som väljer SD:s partiledning, men om han skulle säga: ”byter man ut Åkesson då kan vi bilda regering tillsammans", ja, det är politikens innehåll som är det viktiga. Och i det mycket hypotetiska sammanhanget skulle jag möjligen kunna fråga partiet om de tycker att det är en bra idé, säger Jimmie Åkesson i en intervju med Aftonbladet. 

Åkesson tror också att det kan bli lättare för Sverigedemokraterna i framtiden att sitta i olika regeringar och förhandla med andra partiet. 

– Det är möjligt att nästa generations SD:are kommer att ha det lättare eftersom det kommer att vara ytterligare distans till den här historien som alla pratar om, säger Åkesson till Aftonbladet

Lär vara pressad

Det Åkesson syftar på är att Sverigedemokraterna startades upp av personer från den nazistiska vit makt-rörelsen bara några år innan Jimmie själv gick med. Åkesson har varit partiledare för Sverigedemokraterna sen 2005. 

Det mesta tyder på att Jimmie Åkesson är hyfsat pressad. SD:s valresultat på 17,6 procent var en besvikelse för partet, och än så länge har försöken att få regeringsinflytande varit helt fruktlösa.

Jimmie Åkessons son Nils tror att alla familjer har Säpo-skydd – se klippet här!

Tror du han kommer avgå?