Andreas Norlén. Andreas Norlén.
Talman Andreas Norlén bjuder in partiledarna till en ny talmansrunda redan imorgon. - Foto: Stina Stjernkvist TT

Efter Kristerssons besked – partiledarna bjuds in till ny talmansrunda

Under söndagen så stod det klart att Ulf Kristersson (M) ger upp sina försök att bilda regering. Nu bjuder talmannen Andreas Norlén in de sju övriga partiledarna till en ny talmansrunda redan imorgon.


Under söndagen kom beskedet. Ulf Kristersson (M) ger upp sina försök att bilda regering, det kunde han meddela efter ett möte med talmannen Andreas Norlén. Här kan du läsa allt om Ulf Kristerssons besked.

– Jag respekterar självklart de övervägande som olika partier gör. Jag tycker att det är beklagligt att Sverige går miste om en ny regering som hade kunnat genomföra alliansens politik, sade Kristersson under sin presskonferens och fortsatte:

– Jag har i dag meddelat talmannen att det i nuläget saknas förutsättningar för alla våra alternativ.

Så nu väntar en ny talmansrunda konstaterar talmannen Andreas Norlén under en presskonferens efter hans möte med Kristersson.

– Kristersson kontaktade mig i går och meddelade att han ville ge rapport redan i dag söndag. Han meddelar att han för närvarande inte ser förutsättningar att samla stöd för en regering som kan tolereras av riksdagen, sade Norlén under sin presskonferens.

Ny talmansrunda imorgon

Andreas Norlén konstaterar under sin presskonferens att det bästa sättet, enligt honom, helt enkelt är att bjuda in de olika partiledarna för att fråga vem de tycker ska få det nya uppdraget att bilda regering.

– Jag har beslutat att inbjuda övriga partiledare för en ny talmansrunda. Jag kommer fråga dem hur de ser på situationen och hur de menar att processen bör drivas vidare, sade Norlén under presskonferensen.

På frågan varför Norlén inte ger sonderingsuppdraget till Stefan Löfven, som med störst sannolikhet kommer att bli nästa person med uppdraget, så svarar Norlén såhär:

– Jag är lite fyrkantig och lite jurist och tänker att man ska hålla på formerna. Innan man ger ett sonderingsuppdrag ska man tala med partiledarna. Det är rimligt att göra det.

En som inte nobbade Ulf Kristerssons regeringsförslag var Ebba Busch Thor. Hon berättade igår att hon kände sig besviken och ledsen över vart Centerpartiet och Liberalerna har landat i sina beslut. Här kan du läsa allt om hennes presskonferens.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gjorde Kristersson rätt i att ge upp sina försök att bilda regering?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.