Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter Kristerssons besked – partiledarna bjuds in till ny talmansrunda

- 14/10/2018, 12:37 -

Under söndagen så stod det klart att Ulf Kristersson (M) ger upp sina försök att bilda regering. Nu bjuder talmannen Andreas Norlén in de sju övriga partiledarna till en ny talmansrunda redan imorgon.

Under söndagen kom beskedet. Ulf Kristersson (M) ger upp sina försök att bilda regering, det kunde han meddela efter ett möte med talmannen Andreas Norlén. Här kan du läsa allt om Ulf Kristerssons besked.

– Jag respekterar självklart de övervägande som olika partier gör. Jag tycker att det är beklagligt att Sverige går miste om en ny regering som hade kunnat genomföra alliansens politik, sade Kristersson under sin presskonferens och fortsatte:

– Jag har i dag meddelat talmannen att det i nuläget saknas förutsättningar för alla våra alternativ.

Så nu väntar en ny talmansrunda konstaterar talmannen Andreas Norlén under en presskonferens efter hans möte med Kristersson.

– Kristersson kontaktade mig i går och meddelade att han ville ge rapport redan i dag söndag. Han meddelar att han för närvarande inte ser förutsättningar att samla stöd för en regering som kan tolereras av riksdagen, sade Norlén under sin presskonferens.

Ny talmansrunda imorgon

Andreas Norlén konstaterar under sin presskonferens att det bästa sättet, enligt honom, helt enkelt är att bjuda in de olika partiledarna för att fråga vem de tycker ska få det nya uppdraget att bilda regering.

– Jag har beslutat att inbjuda övriga partiledare för en ny talmansrunda. Jag kommer fråga dem hur de ser på situationen och hur de menar att processen bör drivas vidare, sade Norlén under presskonferensen.

På frågan varför Norlén inte ger sonderingsuppdraget till Stefan Löfven, som med störst sannolikhet kommer att bli nästa person med uppdraget, så svarar Norlén såhär:

– Jag är lite fyrkantig och lite jurist och tänker att man ska hålla på formerna. Innan man ger ett sonderingsuppdrag ska man tala med partiledarna. Det är rimligt att göra det.

En som inte nobbade Ulf Kristerssons regeringsförslag var Ebba Busch Thor. Hon berättade igår att hon kände sig besviken och ledsen över vart Centerpartiet och Liberalerna har landat i sina beslut. Här kan du läsa allt om hennes presskonferens.

Gjorde Kristersson rätt i att ge upp sina försök att bilda regering?