Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ulf Kristersson s (M) besked: Ger upp försöken att bilda regering

- 14/10/2018, 12:10 -

Efter Ulf Kristerssons möte med talmannen under lördagen så kom beskedet. Moderatledaren kommer att ge upp sina försök att bilda regering.

Under gårdagen blåste det turbulenta stormar inom Alliansen då både Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund meddelade, under två separata presskonferenser, att de nobbade Moderaternas regeringsförslag. Här kan du läsa mer om de presskonferenserna.

Idag träffade Ulf Kristersson talmannen Andreas Norlén i ett extrainsatt möte för att presentera resultatet efter partiledarens sonderingar och efter mötet så lämnade partiledaren sitt besked under en presskonferens.

Ulf Kristersson kommer att ge upp sina försök att bilda regering.

– Jag respekterar självklart de övervägande som olika partier gör. Jag tycker att det är beklagligt att Sverige går miste om en ny regering som hade kunnat genomföra alliansens politik, sade Kristersson under sin presskonferens.

– Jag har i dag meddelat talmannen att det i nuläget saknas förutsättningar för alla våra alternativ.

Detta innebär att den moderata partiledaren nu ger upp sina försök att bilda regering och överlåter stafettpinnen till talmannen. Talmannens förväntas nu presentera en ny kandidat som ska få chansen att försöka bilda regering.

"Ville vara transparent"

Det som orsakade den storm som har varit under de senaste dagarna i Alliansen var ett Facebook-inlägg som Kristersson publicerade. Här kan du läsa allt om hans Facebook-inlägg.

Under presskonferensen förklarar han att publicerade det offentligt för att vara transparent. 

– Jag valde att publicera förslagen offentligt eftersom jag ville vara transparent. Det skedde i samråd med mina allianskolleger som fick se hela texten i förväg, säger Ulf Kristersson. 

"Mina förslag ligger kvar på bordet"

Trots det svikande stödet från både Liberalerna och Centerpartiet så står Kristersson kvar vid sina regeringsförslag och på frågan om han kommer att presentera samma förslag om han får en ny chans så var svaret solklart.

– Jag tycker inte den frågan kan väckas just nu, nu har jag gjort vad jag kan göra. nu är det inte jag som har ansvar för processen. Mina förslag ligger kvar på bordet, jag tar inte tillbaka mina förslag, sade Kristersson.

Ny talmansrunda väntar

Efter Kristerssons besked så väntar nu en ny talmansrunda. Det kunde talman Andreas Norlén bekräfta i en egen presskonferens som följde tätt efter Kristerssons. Här kan du läsa allt om det beslutet.

– Jag har beslutat att inbjuda övriga partiledare för en ny talmansrunda. Jag kommer fråga dem hur de ser på situationen och hur de menar att processen bör drivas vidare, sade Norlén under presskonferensen. 

Igår konstaterade Annie Lööf att ett nej till en liten M-ledd regering inte är ett ja till Stefan Löfven. Här kan du läsa allt om hennes uttalande.

Var detta rätt beslut av Kristersson?