Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ebba Busch Thor (KD) : Känner mig besviken över vart (C) och (L) har landat

- 13/10/2018, 16:42 -

Under lördagen så höll Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor en presskonferens efter Centerpartiets och Liberalernas uttalande.

Under lördagen höll Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor en blixtinkallad presskonferens gällande regeringsfrågan och Ulf Kristerssons utspel på Facebook tidigare i veckan. Det utspelet kan du läsa mer om här.

Ser inte ett passivt stöd från SD som ett problem

Under presskonferensen berättar Ebba Busch Thor att det hon och partiet vill åstadkomma är ett maktskifte och hur KD är en garant för att det ska ske. Busch Thor förklarar vidare att det fortfarande är med Alliansen som de söker stöd för en ny regering.

– Vi lovade att vi skulle rösta nej till Stefan Löfven, att vi skulle rösta ja till Ulf Kristersson, och att vi inte skulle ge SD inflytande. Det är med Alliansen som vi söker stöd för en ny regering, och vi kommer inte förhandla med SD.

Ebba Busch Thor berättar även att hon inte ser det som ett problem att regera om regeringen skulle få ett passivt stöd från SD.

– Jag har inte sett det som ett problem att tillträda som alliansregering även om det kräver att SD lägger ner sina röster.

Kan tänka sig att sitta i en mindre alliansregering

Under presskonferensen så klargjorde även Ebba Busch Thor att hon tillsammans med Kristdemokraterna kan tänka sig att sitta i en mindre alliansregering där Kristersson är statsminister.

– Vårt svar till Kristersson har varit tydligt: Vi säger ja till att pröva om alla fyra allianspartier kan tillträda som regering, säger Ebba Busch Thor och fortsätter:

– KD landade i ett ja på den frågan, men när det gäller det andra alternativet så kan vi tänka oss att sitta i en mindre alliansregering där Kristersson är statsminister.

Känner sig besviken

Och att det råder splittrade åsikter och en viss osämja inom alliansen råder det ingen tvivel på då Ebba Busch Thor minst sagt kände sig ledsen över Annie Lööf och Jan Björklunds uttalanden tidigare under lördagen.

– Det gör mig besviken och ledsen att två av mina allianskollegor landat där de har landat i dag. Hade de fattat andra beslut hade det varit möjlighet att tillträda som alliansregering, enligt min bedömning, säger Ebba Busch Thor.

Under lördagen så höll bland annat Liberalernas partiledare Jan Björklund en presskonferens där han belyste sin syn på Ulf Kristerssons utspel på Facebook tidigare under veckan. Det kan du läsa mer om här.

Även Annie Lööf från Centerpartiet gick ut gav hennes och partiets syn på hur regeringsfrågan ska drivas och hon var inställd på en framtida Alliansregering är rätt väg att gå. Den presskonferensen kan du läsa mer om här.

Borde (KD) ingå i en liten regering med (M)?