Ebba Busch Thor
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor höll under lördagen en presskonferens. - Foto: Stina Stjernkvist TT/TT

Ebba Busch Thor (KD): Känner mig besviken över vart (C) och (L) har landat

Under lördagen så höll Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor en presskonferens efter Centerpartiets och Liberalernas uttalande.


Under lördagen höll Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor en blixtinkallad presskonferens gällande regeringsfrågan och Ulf Kristerssons utspel på Facebook tidigare i veckan. Det utspelet kan du läsa mer om här.

Ser inte ett passivt stöd från SD som ett problem

Under presskonferensen berättar Ebba Busch Thor att det hon och partiet vill åstadkomma är ett maktskifte och hur KD är en garant för att det ska ske. Busch Thor förklarar vidare att det fortfarande är med Alliansen som de söker stöd för en ny regering.

– Vi lovade att vi skulle rösta nej till Stefan Löfven, att vi skulle rösta ja till Ulf Kristersson, och att vi inte skulle ge SD inflytande. Det är med Alliansen som vi söker stöd för en ny regering, och vi kommer inte förhandla med SD.

Ebba Busch Thor berättar även att hon inte ser det som ett problem att regera om regeringen skulle få ett passivt stöd från SD.

– Jag har inte sett det som ett problem att tillträda som alliansregering även om det kräver att SD lägger ner sina röster.

Kan tänka sig att sitta i en mindre alliansregering

Under presskonferensen så klargjorde även Ebba Busch Thor att hon tillsammans med Kristdemokraterna kan tänka sig att sitta i en mindre alliansregering där Kristersson är statsminister.

– Vårt svar till Kristersson har varit tydligt: Vi säger ja till att pröva om alla fyra allianspartier kan tillträda som regering, säger Ebba Busch Thor och fortsätter:

– KD landade i ett ja på den frågan, men när det gäller det andra alternativet så kan vi tänka oss att sitta i en mindre alliansregering där Kristersson är statsminister.

Känner sig besviken

Och att det råder splittrade åsikter och en viss osämja inom alliansen råder det ingen tvivel på då Ebba Busch Thor minst sagt kände sig ledsen över Annie Lööf och Jan Björklunds uttalanden tidigare under lördagen.

– Det gör mig besviken och ledsen att två av mina allianskollegor landat där de har landat i dag. Hade de fattat andra beslut hade det varit möjlighet att tillträda som alliansregering, enligt min bedömning, säger Ebba Busch Thor.

Under lördagen så höll bland annat Liberalernas partiledare Jan Björklund en presskonferens där han belyste sin syn på Ulf Kristerssons utspel på Facebook tidigare under veckan. Det kan du läsa mer om här.

Även Annie Lööf från Centerpartiet gick ut gav hennes och partiets syn på hur regeringsfrågan ska drivas och hon var inställd på en framtida Alliansregering är rätt väg att gå. Den presskonferensen kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde (KD) ingå i en liten regering med (M)?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.