Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är Jimmie Åkesson så pressad just nu

- 15/10/2018, 09:58 -

Det kan verka som att Jimmie Åkesson styr Sverige just nu – men i själva verket har han en karriär att rädda, skriver Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.

9 september 2018. Jimmie Åkesson går på scenen på Sverigedemokraternas valvaka. Med ett leende meddelar han att SD ökat jämfört med 2014, och att partiet är valets stora vinnare. 

Men få la märkte till hur scenen bakom Åkesson såg ut – eller rättare sagt vad som fattades där. Ett år innan valet berättade SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein för Nyheter24 att man skulle beställa in två banderoller till valvakan. Underförstått skulle det vara en där det stod ”Sveriges största parti” och en med texten ”Sveriges näst största parti”. 

Men bakom Åkesson var det tomt på valkvällen. Ingen banderoll. 

Jimmie Åkesson
Jimmie Åkesson på valvakan september (Anders Wiklund/TT)

Bilden talar sitt tydliga språk. Sverigedemokraterna kunde verkligen inte tänka sig att valet skulle bli en så pass stor besvikelse. Inte ens näst störst. Inte 30 procent, inte 25, inte ens 20. Det blev 17,6. 

Det är därför Åkesson beter sig som han gör nu. Precis som Ulf Kristersson kan han inte bara lägga sig och lova att bli en ”kraftfull opposition”. Han måste visa styrka inför väljarna och det egna partiet. Annars är det kört. 

Jimmie Åkesson satsar nu allt. Han kastar in bilnycklarna i pokerpotten så att säga. 

Ett nyval skulle utan tvekan kunna innebära slutet för Jimmie Åkessons politiska karriär – skulle SD få ett sämre resultat än 17,6 är det säkerligen tack och hej. Däremot skulle en framgång kunna ge SD ny energi. 

Åkesson hotar nu att fälla varje regering som inte vill prata med honom, och på sätt håller han riksdagen som gisslan. 

Så länge man inte tar hänsyn till hans 17,6 procent ska Sverige inte kunna regeras. Samtidigt anklagar han andra partier för att sitta i "sandlådan".

Detta gör han knappast av rättviseskäl eller i en tro att kunna förändra Sverige på riktigt. Han gör det för att rädda karriären. 

Misslyckas han kanske nästa banderoll Sverigedemokraterna köper in har texten ”Tack för allt Jimmie!”

Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24