- Foto: TT

Stefan Löfven får uppdrag att bilda ny regering

Efter att Ulf Kristersson misslyckats bilda regering går nu uppdraget över til Socialdemokraternas Stefan Löfven.


Som väntat blir det Socialdemokraternas Stefan Löfven som får uppdraget att försöka bilda en ny regering. Det efter att talmannen höll möte med alla partiledare idag. 

Det var i helgen som Ulf Kristersson meddelade att han ger upp försöken att bilda en moderatledd regering. 

Stefan Löfven har nu två veckor på sig att presentera ett förslag på en regering som skulle kunna godkännas av riksdagen – men det lär inte bli lätt. 

Det rödgröna blocket är större än Alliansen, men inte tillräckligt stora för att få igenom sin politik i riksdagen – då behöver man stöd av åtminstone Centerpartiet. 

Stefan Löfven har länge sagt att han vill bryta upp blockpolitiken för att kunna regera landet. Med det menar han att han vill få Liberalerna och Centerpartiet att ge upp hoppet om att få Ulf Kristersson som statsminister.

Kan det bli nyval?

Men vägen till nyval är lång. Först måste riksdagen rösta nej till fyra stycken statsministerförslag. Än så länge har inte en enda omröstning skett.  

I en pressträff om sonderinsuppdraget under måndagen sa Stefan Lövfen att han inte kommer bygga upp någon förväntan om någon snabb lösning.

– Det är och andra sidan konstruktiva lösningar som förväntas av oss, säger han.

Han fortsätter:

–  Jag förstår om folk är irriterade på att dessa förhandlingar tar tid. Men det kommer det att göra. Och det det kommer att krävas både ödmjukhet och kompromisser.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är beredd att släppa fram Stefan Löfven – på ett villkor. Läs mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du Löfven ska fortsätta vara statsminister?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.