Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stefan Löfven får uppdrag att bilda ny regering

Maktkamp24 | 15/10/2018 14:59

Efter att Ulf Kristersson misslyckats bilda regering går nu uppdraget över til Socialdemokraternas Stefan Löfven.

Som väntat blir det Socialdemokraternas Stefan Löfven som får uppdraget att försöka bilda en ny regering. Det efter att talmannen höll möte med alla partiledare idag. 

Det var i helgen som Ulf Kristersson meddelade att han ger upp försöken att bilda en moderatledd regering. 

Stefan Löfven har nu två veckor på sig att presentera ett förslag på en regering som skulle kunna godkännas av riksdagen – men det lär inte bli lätt. 

Det rödgröna blocket är större än Alliansen, men inte tillräckligt stora för att få igenom sin politik i riksdagen – då behöver man stöd av åtminstone Centerpartiet. 

Stefan Löfven har länge sagt att han vill bryta upp blockpolitiken för att kunna regera landet. Med det menar han att han vill få Liberalerna och Centerpartiet att ge upp hoppet om att få Ulf Kristersson som statsminister.

Kan det bli nyval?

Men vägen till nyval är lång. Först måste riksdagen rösta nej till fyra stycken statsministerförslag. Än så länge har inte en enda omröstning skett.  

I en pressträff om sonderinsuppdraget under måndagen sa Stefan Lövfen att han inte kommer bygga upp någon förväntan om någon snabb lösning.

– Det är och andra sidan konstruktiva lösningar som förväntas av oss, säger han.

Han fortsätter:

–  Jag förstår om folk är irriterade på att dessa förhandlingar tar tid. Men det kommer det att göra. Och det det kommer att krävas både ödmjukhet och kompromisser.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är beredd att släppa fram Stefan Löfven – på ett villkor. Läs mer om det här!

Tycker du Löfven ska fortsätta vara statsminister?