Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Komplett guide: Så kan det bli extraval

- 16/10/2018, 10:22 -

Läget verkar låst inom svensk politik och nu pratar många om nyval. Men hur blir det egentligen nyval? Här är allt du behöver ha koll på.

Just nu är det Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som har i uppdrag att försöka bilda regering. Men läget ser väldigt låst ut, och nu börjar man ju verkligen undra: blir det någon regering alls?

Det finns ingen gräns för hur lång tid en regeringsbildning kan ta, i teorin skulle det till och med kunna hålla på tills nästa val. 

Sverige har just nu en övergångsregering som leds av Stefan Löfven, den regeringen får inte fatta några större beslut, utan ska mest se till att allt funkar. 

Hur blir det nyval då?

En övergångregering får faktiskt inte utlysa nyval. 2014 gick Löfven ut och sa att det skulle bli nyval, men det kan han alltså inte göra den här gången. Inte heller riksdagens talman får utlysa nyval. 

Istället krävs det att fyra stycken statsministeromröstningar får nej i riksdagen. Det är talmannen som föreslår en statsminister som sedan riksdagen röstar om. Det krävs att en majoritet av riksdagen röstar nej för att det ska bli nej. 

Med andra ord: Om 174 ledamöter röstar nej och 175 lägger ner sina röster räknas det som ett ja. 

När fyra omröstningar misslyckats blir det automatiskt nyval. Då är det talmannen tillsammans med Valmyndigheten som bestämmer ett datum. 

Gynnas Sverigedemokraterna av ett extraval?? Läs här om varför Jimmie Åkesson är så pressad just nu.