Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna vill begränsa tiden för regeringsbildning

Maktkamp24 | 23/10/2018 10:54

Sverigedemokratiska riksdagsledamöter har nu lämnat in en motion där man vill ändra grundlagen. SD vill sätta en gräns för hur lång tid regeringsbildningar får ta.

Det här med att bilda regering är inte lätt. Det har nu gått 44 dagar sen valdagen, och det är fortfarande oklart hur Sverige ska styras de kommande fyra åren. 

En som uttryckt besvikelse över att det tar tid är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. 

– Vi kan inte prata i fyra år, vi måste komma till skott, sa SD-ledaren till Expressen nu i helgen. 

Och nu har flera SD-toppar lämnat in en motion till riksdagen om att det i framtiden måste finnas begränsningar för hur lång tid en regeringsbildning får ta – något som skulle innebära att grundlagen ändras. 

Sverigedemokraterna menar att en tidsgräns skulle göra partierna mer benägna att samtala med varandra. 

”Sverigedemokraternas uppfattning är att någon form av bortre tidsgräns bör införas i regeringsformen, vilket sannolikt skulle öka incitamenten för att få partierna att samtala och förhandla med varandra”, skriver SD-ledamöterna motionen Jonas MillardMatheus Enholm, Fredrik Lindahl, Mikael Strandman, Lars Andersson och Anne Oskarsson i motionen. 

Exakt hur lång tid politikerna ska ha på sig att komma överens vill man dock inte säga, istället menar man att en kommitté ska utreda det. 

Idag finns ingen gräns

I Sverige är vi inte så vana vid att det tar tid att bilda en ny regering, eftersom det oftast står klart på valnatten vem som segrat. 

Därför kan 44 dagar kännas länge. Däremot får vi komma ihåg att många andra europeiska länder haft det mycket jobbigare. I Norge tog det efter förra årets val 123 dagar att bilda en ny regering, i Tyskland tog det 171 dagar efter valet 2017 att få ihop en ny regering. 

Efter valet 2010 fick väljarna i Belgien vänta hela 541 dagar på en ny regering. Efter belgiska valget 2014 räckte det med ”bara” 135 dagar.

Här i Sverige finns än så länge ingen gräns för hur lång tid en regeringsbildning får ta. 

Mer om regeringsbildningen: Därför har Annie Lööf så mycket makt just nu

Borde det finnas en tidsgräns?