Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vallokalerna har varit stängda i

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Sverige har fortfarande ingen ny regering

Jimmie Åkesson vill bilda regering: "Har meddelat talmannen"

Maktkamp24 | 29/10/2018 13:37

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson vill få i uppdrag av talmannen att sondera för en regeringsbildning. Det berättade SD-ledaren på en presskonferens idag.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill få uppdraget att bilda regering, efter att Stefan Löfven meddelat att han misslyckats med sin uppdrag. 

Jimmie Åkesson menar att han borde få uppdraget och att han då skulle kunna bli Sveriges mäktigaste person. 

– Jag kanske inte tror att jag kommer bli statsminister, men det skulle röra om i grytan, sa Åkesson idag på en presskonferens, och han menar att många av de låsningar som finns i regeringsfrågan skulle kunna lösas om Åkesson fick uppdraget att sondera terrängen för en ny regering. 

Dessutom börjar Åkesson nu bli trött på hela regeringsbildningen, och att andra partier inte vill prata med honom. 

– Jag har sagt till talmannen att jag tycker detta är en lekstuga, sa Åkesson på presskonferensen idag. 

Hopplöst läge för Åkesson

Dock hade en sonderingsrunda till Åkesson säkerligen bara gjort att ytterligare tid gått förlorad i regeringsbildningen. Sverigedemokraternas valresultat på 17,5 procent är långt ifrån det som behövs för att skapa en stabil regering, och i stort sett alla andra partier gick till val på att inte ge SD makt. 

Borde Åkesson få uppdraget?