Omröstningstavlan från riksdagen. Till höger Ulf Kristersson. Kollage.
På onsdag är det upp till bevis för Moderaternas Ulf Kristersson. - Foto: Fredrik Sandberg/Jonas Ekströmer/TT

Så går statsministeromröstningen till

Ulf Kristersson vill bilda regering med Moderaterna och Kristdemokraterna. Men hur kommer det gå till? Här är allt du behöver veta.


På onsdag är det dags. Valresultatet ska prövas i riksdagen. Då kommer de 349 ledamöterna rösta antingen ja eller nej till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som nästa statsminister. 

Ulf Kristersson vill ha en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna, meddelade talmannen på en presskonferens på måndagen. 

– Jag känner mig inte säker på att vinna, men jag måste åtminstone försöka, sa Kristersson på en presskonferens på måndagen.

Förmodligen kommer det bli ett nej. Men varför?

För det första kanske man ska säga att statsminsteromröstningar inte funkar som vanliga omröstningar i riksdagen. Här gäller det inte att få flest röster, det handlar om att undvika att få för många nej-röster. 

Det krävs minst 175 nej-röster för att Kristersson inte ska kunna bli statsminister. I teorin skulle 174 kunna rösta nej och han skulle fortfarande bli statsminister. 

Men som det ser ut nu kommer Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet rösta nej till Kristersson. Tillsammans har dessa sex partier 195 röster. Tillräckligt med andra ord. 

Men varför vill inte C och L ha Kristersson som statsminister, de är ju alla en del av Alliansen?

Det är här det blir lite komplicerat. Centerpartiet och Liberalerna vill ha Ulf Kristersson som statsminister – men inte på det här sättet. 

Det förslag Kristersson går fram med nu i veckan är hans så kallade 3-2-1-regering, alltså en regering med bara Moderaterna och Kristdemokraterna. Centerpartiet och Liberalerna säger nej till den regeringen eftersom man anser att den regeringen måste ta stöd av Sverigedemokraterna. 

I stället vill C och L att Kristersson är statsminister i en Allians-regering som släpps fram av Socialdemokraterna – något Stefan Löfven sagt är omöjligt. 

Det hela handlar om något som redan stod klart på valnatten: om Alliansen vill regera måste de ha passivt eller aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Detta eftersom Alliansen faktiskt förlorade valet, och fick färre mandat i riksdagen än de rödgröna. 

Hur kommer det sluta då?

Kortfattat finns fyra alternativ.

1. Kristersson får till slut bilda en liten Allians-regering med aktivt eller passivt stöd från SD. Kräver att Liberalerna och Centerpartiet backar från löftet om att inte ge SD inflytande. Dock kommer det krävas SD-stöd i varje viktig omröstning.

2. Löfven blir statsminister och vi får i praktiken en ny Decemberöverenskommelse. En rödgrön regering skulle bli väldigt svag och skulle förmodligen falla snabbt.

3. En bred regering med flera partier från båda blocken och som stänger ute Sverigedemokraterna. Dock inte speciellt troligt då det kräver både Socialdemokraternas och Moderaternas helhjärtade stöd. 

4. Nyval. Förmodligen är det så det kommer sluta, frågan är bara om det kommer att lösa några problem...

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!