Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

3 skäl till att Ulf Kristersson inte kan bli statsminister

- 13/11/2018, 10:01

Ulf Kristersson kommer att förlora statsministeromröstningen. Och det är faktiskt inte så konstigt. Här är en snabb guide till varför det går åt pipan för Moderaternas partiledare.

Nu har mer än två månader gått sen vallokalerna stängde. Sverige har fortfarande ingen ny regering. 

På onsdag kommer riksdagen rösta nej till Moderaternas Ulf Kristersson som statsminister. Men hur kommer det sig egentligen att Kristersson inte lyckas bli statsminister? Här är tre anledningar.

1. Moderaterna förlorade valet

Det är egentligen detta det handlar om. Moderaterna gjorde sitt sämsta val sen 2002 och Alliansen blev mindre än de rödgröna. 

Hur man än gör matematiken slutar det med att Moderaterna kommer få väldigt svårt att driva igenom sin politik med tanke på att inte ens var femte svensk röstade på M.

2. Förhandlingarna har gått uselt

Som ledare för största Allians-partiet hade Ulf Kristersson ett ansvar att samla högerblocket efter valet. Men efter över två månader av förhandlingar har Kristersson egentligen bara lyckats göra saker och ting ännu värre. Centerpartiet och Liberalerna vill inte veta av en M+KD-regering, och Alliansen ser ut att vara ett avslutat kapitel.

3. Sverigedemokraterna

Även om Sverigedemokraterna inte gjorde det succéval partiet hoppats på så växte man ändå rejält – och SD har varit tydliga med att man inte tänker vara ett tyst oppositionsparti. SD vill tvinga Kristersson till att samtala med dem för att få stöd – något Kristersson inte kan göra utan att bryta isär Alliansen. 

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson
Jimmie Åkesson är ett jättestort problem för Ulf Kristersson. (Claudio Bresciani/TT)
Tycker du att Ulf Kristersson ska bli statsminister?