Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ulf Kristersson förlorar omröstning – blir inte statsminister

- 14/11/2018, 09:38 -

Idag skrevs svensk historia. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson förlorar statsministeromröstningen i riksdagen. Nu måste talmannen gå tillbaka till ritbordet.

Ulf Kristersson blev nedröstad i dagens statsministeromröstning. Därmed blir Moderaternas partiledare historisk. Aldrig förr har en statsministerkandidat fått ett nej i riksdagens kammare. 

I omröstningen blev det 195 nej-röster och 154 ja-röster. Ingen ledamot la ner sin röst eller avstod – samtliga riksdagsledamöter var på plats vilket inte direkt tillhör vanligheterna.

Som väntat röstade både Centerpartiet och Liberalerna nej till förslaget om en regering med bara Kristdemokraterna och Moderaterna i. Detta för att man inte vill ge Sverigedemokraterna en stark maktposition. 

I riksdagen kallade Annie Lööf Kristerssons försök att bilda regering med bara KD och M för "en sorglig utveckling", och att en sådan regering skulle vara beroende av Sverigedemokraternas aktiva inflytande. 

– Centerpartiet röstar nej för att inte ge ett nationalistiskt och populistiskt parti ett unikt inflytande, sa Lööf i riksdagen innan omröstningen idag. 

Hon fick stöd av Liberalernas partiledare Jan Björklund. 

– Sverigedemokraterna som en del av regeringsunderlaget är en förutsättning för att den här regeringen ska kunna fungera, sa Björklund, och varnade för att Sverige nu kan kan ta samma väg som till exempel Ungern och Polen. 

Björklund menade också att han under de senaste veckorna utsatts för en stor hatkampanj från "högern och dess svans"

– Under mina 25 år i politiken har jag inte upplevt något likande, sa Björklund. 

SD röstade ja

Bara Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade ja till Ulf Kristersson. 

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kallade regeringskrisen för "ett underbetyg".

– Det är väljarna som ger partier inflytande. Över en miljon människor har lagt sin röst på Sverigedemokraterna, en miljon människor som vill ge Sverigedemokraterna inflytande, sa Jimmie Åkesson i riksdagen innan omröstningen. 

Nu är det upp till talmannen Andreas Norlén att försöka hitta någon ny som är beredd att försöka bilda regering. 

– Jag har använt en av mina fyra möjligheter att lägga fram en statsministerkandidat i kammaren. Jag kommer behöva ytterligare mått och steg för att låsningarna ska mjukas upp, sa Andreas Norlén efter omröstningen.

Talmannen kommer att träffa partiledarna för nya samtal redan imorgon torsdag. 

– Att det kommer bli nya omröstningar redan nu under hösten är uppenbart, sa Norlén på presskonferensen.

Om ytterligare tre omröstningar hålls utan att Sverige får en ny statsminister blir det nyval. 

MER OM REGERINGSKRISEN: 3 anledningar till att Ulf Kristersson inte kan bli statsminister

Tycker du Kristersson ska bli statsminister?