Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny supersiffra för Ebba Busch Thor i mätning

- 21/11/2018, 08:07

Kristdemokraterna går framåt i en ny mätning. Samtidigt går Moderaterna om Sverigedemokraterna och är näst största parti. Två partier hamnar under spärren.

Valet 2018 blev en oväntad succé för Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna. Under de senaste åren har KD legat under riksdagsspärren under långa perioder, och många trodde att partiet skulle vara tvungna att lämna riksdagen efter valet. 

Men i slutspurten tog KD och EBT stora steg framåt, och landade till slut på 6,3 procent, en ökning med nästan två procentenheter. 

Och det verkar som att formen håller i sig för Busch Thor – trots, eller kanske tack vare, regeringskaoset. 

"Vi vill få igenom vår politik"

I Aftonbladet/Inizios nya mätning går KD framåt, och hamnar nu på sju procent. Enligt KD-ledaren beror detta på att partiet försökt få Ulf Kristersson vald till statsminister i en liten M+KD-regering. 

– Det är uppenbart att vi belönas för att vi vill få igenom vår politik och Alliansens politik, säger Busch Thor till Aftonbladet. 

Även Moderaterna går framåt och hamnar på 19,1 procent. Det är lägre än M:s valresultat, men nya mätningen innebär att man återigen går om Sverigedemokraterna som näst största parti. 

– Sverigedemokratiska väljare rör sig också på ett sätt som vi inte sett tidigare. Efter exempelvis valet 2014 såg vi att de som då var SD:are, de stannade kvar i sitt parti – men nu förflyttar man sig till både S och M, säger Inizios opinionschef Karin Nelsson till Aftonbladet

Två partier under spärren

För ett annat parti som stått i centrum av regeringskaoset, Liberalerna, är mätningen lite tråkigare läsning. Jan Björklunds parti, som fick 5,5 procent i valet ligger nu under riksdagsspärren och får bara 3,9 procent i nya mätningen. Även Miljöpartiet är under spärren, partiet får bara 3,5 procent i nya mätningen. 

Gillar du Ebba Busch Thor?