Ebba Busch Thor jublar på en scen med en blombukett i handen.
Ebba Busch Thor når nya framgångar. - Foto: Jessica Gow/TT

Ny supersiffra för Ebba Busch Thor i mätning

Kristdemokraterna går framåt i en ny mätning. Samtidigt går Moderaterna om Sverigedemokraterna och är näst största parti. Två partier hamnar under spärren.


Valet 2018 blev en oväntad succé för Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna. Under de senaste åren har KD legat under riksdagsspärren under långa perioder, och många trodde att partiet skulle vara tvungna att lämna riksdagen efter valet. 

Men i slutspurten tog KD och EBT stora steg framåt, och landade till slut på 6,3 procent, en ökning med nästan två procentenheter. 

Och det verkar som att formen håller i sig för Busch Thor – trots, eller kanske tack vare, regeringskaoset. 

"Vi vill få igenom vår politik"

I Aftonbladet/Inizios nya mätning går KD framåt, och hamnar nu på sju procent. Enligt KD-ledaren beror detta på att partiet försökt få Ulf Kristersson vald till statsminister i en liten M+KD-regering. 

– Det är uppenbart att vi belönas för att vi vill få igenom vår politik och Alliansens politik, säger Busch Thor till Aftonbladet. 

Även Moderaterna går framåt och hamnar på 19,1 procent. Det är lägre än M:s valresultat, men nya mätningen innebär att man återigen går om Sverigedemokraterna som näst största parti. 

– Sverigedemokratiska väljare rör sig också på ett sätt som vi inte sett tidigare. Efter exempelvis valet 2014 såg vi att de som då var SD:are, de stannade kvar i sitt parti – men nu förflyttar man sig till både S och M, säger Inizios opinionschef Karin Nelsson till Aftonbladet

Två partier under spärren

För ett annat parti som stått i centrum av regeringskaoset, Liberalerna, är mätningen lite tråkigare läsning. Jan Björklunds parti, som fick 5,5 procent i valet ligger nu under riksdagsspärren och får bara 3,9 procent i nya mätningen. Även Miljöpartiet är under spärren, partiet får bara 3,5 procent i nya mätningen. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du Ebba Busch Thor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.