Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jonas Sjöstedts attack mot Annie Lööf: ”Oförskämt, inkonsekvent och ohederligt”

- 16/11/2018, 20:47 -

Annie Lööf har uttryckt att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är ytterligheter som borde exkluderas i nästa regering. Under fredagen gick Sjöstedt till angrepp mot Lööf på Twitter.

Under torsdagen höll talmannen ytterligare en talmansrunda efter att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson misslyckats med att bilda regering. Efter talmansrundorna blev Centerpartiets ledare Annie Lööf nästa person att sondera och försöka bilda en ny regering. 

Lööf har bland annat uttryckt att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är ytterligheter som borde exkluderas i Sveriges nästa regering, skriver Aftonbladet. 

I en presskonferens gick Sjöstedt till angrepp mot Lööf och Centerpartiet. 

Klumpas ihop med ett rasistiskt parti

Sjöstedt upplever att uttalandet riskerar att klumpa ihop Vänsterpartiet med ett rasistiskt parti, och att det också pekar ut Sjöstedt själv som rasist. Han tycker att Lööfs uttalande dels legitimerar Sverigedemokraterna men också gör det svårare att hitta en gemensam väg framåt tillsammans med Centerpartiet, rapporterade Aftonbladet. 

"Det är oförskämt, inkonsekvent och ohederligt"

Sjöstedt är personligt berörd av Lööfs uttalande och förvånad över Centerpartiets hårda retorik mot Vänsterpartiet.

- Vi har nyckeln till varje form av regering som utgår från den politiska mitten, och det höga tonläge som har använts mot oss hjälper inte till, säger Sjöstedt under presskonferensen.

Under fredagen delade Sjöstedt klippet från presskonferensen på sitt twitterkonto och uttrycker sin besvikelse över Lööfs uttalande. Han skriver

"Det är oförskämt, inkonsekvent och ohederligt av ⁦‪Annie Lööf och Centerpartiet att klumpa ihop mig med rasister."

Tidigare ingått i flera överenskommelser

Vänsterpartiet och Centerpartiet, som trots allt står långt i från varandra politiskt, har dock tidigare ingått i flera tyngre politiska överenskommelser och kunnat enas i frågor om bland annat energi, landsbygd och ekonomi.

Tidigare i år har Sjöstedt och Lööf åkt runt på turné i landet där många anser att partierna vunnit mycket på den sansade ton de haft gentemot varandra, 

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur mycket varje partiledare tjänar. Det kan du läsa mer om här!

Tycker du att det är bra att Annie får sondera?