Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Talmannen: Låt kungen utse statsminister

- 20/11/2018, 22:04 -

För elva år sedan var inte Andreas Norlén talman. Men han hade åsikter om talmannens uppgifter. Då ville han att uppdraget att utse en statsminister inte skulle vara talmannens – utan kungens uppgift.

2 oktober 2007 lämnade Andreas Norlén, som numera är talman, in en riksdagsmotion där rubriken löd "Låt kungen lämna förslag på statsminister!". Han ville att det skulle vara kungens uppgift att skulle föreslå en ny statsminister, inte talmannens.

Ja, i den elva år gamla riksdagsmotionen menade han att Kung Carl XVI Gustaf skulle utse Sveriges statsminister.

Låta kungen bestämma för att undvika fulspel

Anledningen till att talmannens uppdrag istället skulle gå till kungen menar Andreas Norlén att det är för att talmannen är en politiker "och kan därmed misstänkas för att favorisera sina egna partivänner.” 

Detta är något som låter väldigt bekant, nämligen väldigt likt det som Björn Söder (SD) påpekade för några veckor sedan. Just att kungen ska få utse statsministern för att undvika "fulspel".

Jämförde med andra länder

Ett annat av argumenten i motionen är en jämförelse hur andra länder har det.

Men nu, elva år senare, när Norlén själv är talman har han ändrat sig, rapporterar Expressen.

Riksdagsmotionen är skriven av Andreas Norlén, partikamraten Annicka Engblom, Yvonne Andersson (KD) och Camilla Lindberg (FP).

Motionen gick inte igenom och elva år sitter Norlén med uppdraget att hitta nästa statsminister i knät.

I motionen låter det som att Norlén tycker förslaget är logiskt. Exempelvis har han då skrivit: 

"Rent principiellt är det logiskt att det är statschefen, statens främsta företrädare, som leder arbetet med att finna en lämplig kandidat till posten som regeringschef, dvs. statens främsta politiska ledare.", rapporterar Expressen.

Har ändrat sig

Men idag är situationen betydligt mer komplicerad menar Norlén, och håller inte med sig själv för elva år sen. 

"I dagens komplicerade politiska skeende anser jag att det är bra att statschefen inte ansvarar för bedömningar och beslut som kan bli kontroversiella. Jag har alltså ändrat mig under de mer än tio år som gått sedan motionen skrevs", skrev Andreas Norlén till Expressen under tisdagseftermiddagen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om vad en talman egentligen gör. Är du osäker? Då kan du läsa mer om det här.

Tycker du kungen ska få utse statsminister?