En ung kvinna håller för huvudet. Till höger en barnhand som håller i en vuxenhand. Kollage
Idag röstar riksdagen om barnäktenskap. - Foto: Anders Wiklund/Izabelle Nordfjell/TT

Nu förbjuds barnäktenskap – idag röstar riksdagen om förslag

Barnäktenskap ska totalförbjudas i Sverige – det förväntas riksdagen rösta igenom på onsdag eftermiddag. Men vad innebär nya lagen?


Under de senaste åren har barnäktenskap kommit upp på den politiska agendan i Sverige.

De allra flesta är överens om att man inte ska få gifta sig med barn i Sverige – men det finns vissa delar av lagen som många tycker är otydlig eller inte tillräckligt bra. 

Därför ska riksdagen idag rösta om en ny lagstiftning när det gäller barnäktenskap. Den nya huvudregeln kommer vara att inga utländska barnäktenskap ska erkännas i Sverige. 

Riksdagen förväntas rösta igenom förslaget, men vad handlar det om egentligen?

Kortfattat innebär det att barnäktenskap inte erkänns i Sverige – det svenska systemet kommer helt enkelt inte se att ett äktenskap mellan två personer där den ena är under 18 som ett giltigt äktenskap. Barn under 18 år kommer alltid att ses som ogifta i lagens ögon – oavsett vad paret har för typ av papper eller annan "bevisning". 

Enligt Unicef tvingas runt tolv miljoner flickor gifta sig med vuxna män i världen varje år. Företeelsen är vanligast i södra Asien och söder om Sahara i Afrika. 

Tidigare kunde barn få dispens för att få gifta sig i Sverige, men sen 2014 är detta inte längre möjligt. 

Enligt en rapport från Migrationsverket finns det 132 noterade fall av barnäktenskap i Sverige, men man bedömer att mörkertalet är mycket stort. 

Två personer kan dock vara gifta enligt ett annat lands lagar – det kan man faktiskt inte göra speciellt mycket åt. Men det äktenskapet kommer alltså inte gälla i Sverige.

Riksdagen röstar om förslaget efter klockan 16, idag onsdagen, lagen kommer att träda i kraft 1 januari 2019.

Tidigare i år fick Migrationsverket skarp kritik efter att ha släppt en broschyr om just barnäktenskap – läs mer om det här

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
På tiden va?
Tack för din röst!