Måndag 17 Jan
Stockholm

Så hade Sverige styrts – om bara kvinnor fått rösta

Löfven, Lööf, Kristersson. Kollage.
Vem hade blivit statsminister om bara kvinnor fått rösta?. Foto: Stina Stjernkvist/Jessica Gow/Hanna FranzEén/TT

Var tredje kvinna skulle rösta på Socialdemokraterna om det hade varit val. Samtidigt backar Sverigedemokraterna bland kvinnor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det går bra för Sverigedemokraterna just nu – åtminstone om man kikar på Statistiska Centralbyråns stora höstmätning som publicerades idag. Mätningen visar att Jimmie Åkessons parti går framåt jämfört med valresultatet, och nu nästan är ikapp Moderaterna. 

Men bland de kvinnliga väljarna har SD problem just nu. SCB:s siffror visar att Sverigedemokraterna tappat bland kvinnliga väljare jämfört med samma mätning i maj. Då svarade 15,1 procent av de kvinnliga väljarna att de skulle rösta på SD – idag är den siffran nere på 14,8 procent. 

Braksuccé för Löfven

En som däremot har anledning att fira är Socialdemokraterna och Stefan Löfven. Inte nog med att partiet ökade med över två procent i SCB-mätningen – man har också gått starkt fram bland kvinnorna. 

Var tredje kvinna, 33,3 procent, skulle rösta på Socialdemokraterna om det var val idag. Det är en ökning med hela 3,2 procentenheter jämfört med SCB:s mätning i maj. 

Nyfiken på hur resultatet sett ut om bara män fått rösta? Läs mer om det här!
Kommentera
Kopiera länk
Dela