Löfven, Lööf och Kristersson. kollage.
1 av 2
Det har varit en lång höst i svensk politik. - Foto: Sören Andersson/Jessica Gow /Hanna Franzén/TT
2 av 2
- Foto: Sören Andersson/Jessica Gow /Hanna Franzén/TT

Detta kommer hända nu i svensk politik – vi reder ut kaoset

Vad är det egentligen som händer i svensk politik? Och vad är det som kommer hända härnäst? Nyheter24 och Karl Anders Lindahl reder ut allt du behöver veta!


Över tre månader har gått sen valet, och vi väntar fortfarande på att få en ny regering. Men vad exakt är det som händer. Nyheter24 tar din hand i vintermörkret och skiner lite ljus på kaoset i regeringsförhandlingarna. Häng med!

Varför känns det som att det inte händer något?

Redan på valnatten var det uppenbart att regeringsbildningen skulle bli svår. Det rödgröna blocket (Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet) blev störst, men Alliansen (Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet) gjorde klart att man ändå ville regera. 

Och det är egentligen här problemen börjar på allvar. 

För att få till en borgerlig statsminister måste högerblocket bli större än rödgröna – genom att få med sig Sverigedemokraterna. Här är man inte överens. 

Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att ta makten med passivt stöd av Sverigedemokraterna. Liberalerna och Centerpartiet är inte beredda att rösta fram en Allians-statsminister om det kräver SD-stöd. 

I slutändan är det ju faktiskt vi väljare som röstat fram partier som vi alla vet har svårt att komma överens. 

Men... hade man inte kunnat räkna ut från början att det skulle bli så här?

Jo, alla med godkänt i matte och samhällskunskap på högstadiet hade kunnat dra den slutsatsen. 

Men varför håller de på då?

Till viss del handlar det om att faktiskt försöka ta makten i Sverige. Men det handlar också om att visa väljarna att man menar allvar. Ingen vill ju rösta på någon som bara ger upp innan man försökt allt. 

Vad händer nu?

Den övergångsregering som sitter nu har lagt fram en budget som man vill ska gälla för 2019. Men den budgeten kommer att få stryk i riksdagen av Moderaternas och Kristdemokraternas budget eftersom SD kommer att rösta på M/KD.

Det gör att Sverige kommer att ha en högerbudget nästa år. 

Stefan Löfven kommer förlora i riksdagen

Talmannen Andreas Norlén har bestämt att riksdagen ska rösta om Stefan Löfven som statsminister nu på fredag. Det kommer att bli nej, eftersom C, L, KD, M och SD kommer trycka på den röda knappen i voteringen. 

Detta vet alla på förhand, men talmannen vill att omröstningen ska genomföras för att man ska komma framåt i processen. Om två omröstningar till hålls med negativt resultat kommer nyval utlysas automatiskt. 

Talmannen Andreas Norlén (Claudio Bresciani/TT)

När blir det nyval då?!

Det är osäkert, eftersom det helt beror på hur lång tid regeringsförhandlingarna tar. Men förmodligen i vår någon gång, kanske i samband med EU-valet i slutet av maj. 

Däremot är risken väldigt stor att ett nyval skulle sluta med ett likande resultat som valet i september, och då är alla tillbaka på ruta ett. 

BONUS! 3 snabba frågor och svar!

1. Kan Jimmie Åkesson bli statsminister?

Nej. Det förslaget skulle aldrig gå igenom riksdagen, och i slutändan är det riksdagen som bestämmer. 

2. Kommer någon att avgå?

Ja, förmodligen. Det har varit en smutsig höst, och i slutändan kommer någon förlora. Liberalernas Jan Björklund, Moderaternas Ulf Kristersson och Socialdemokraternas Stefan Löfven är personer som sitter löst på sina partiledarposter om det inte går som de vill. 

Om nyval skulle utlysas kanske vissa partier vill byta partiledare för en fresh start. 

3. Hur länge klarar vi oss utan regering?

Ett tag. Så länge det inte tar typ ett år att få till ny regering borde vi klara oss fint. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Längtar du efter en regering?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.