Stefan Löfven och Ulf Kristersson
Stefan Löfven och Ulf Kristersson har en ödesdag. - Foto: TT

Ödesdag för Löfven och Kristersson – nu kan allt avgöras

Stefan Löfven och Ulf Kristersson har en riktigt viktig dag framför sig. Idag hålls samtal som kan avgöra Sveriges framtid. Följ utvecklingen här.


Regeringsdramat fortsätter. Fyra månader efter valet har Sverige fortfarande ingen ny regering, trots omröstningar, förhandlingar och otaliga presskonferenser. 

Men nu kan faktiskt lösningen vara i sikte. Dagens möten mellan riksdagens talman Andreas Norlén och  Socialdemokraternas Stefan Löfven och Moderaternas Ulf Kristersson  kan bli avgörande för svensk framtid. 

Den 14 januari ska talmannen lägga fram förslag till nästa statsministeromröstning. Och samtalen idag lär avgöra hur talmannen kommer att lägga upp strategin inför den tunga voteringen i riksdagen 16 januari.

Om den misslyckas har riksdagen bara en chans till på sig att rösta fram en statsminister, den omröstningen kommer ske 23 januari, alltså om knappt tre veckor. 

Oavsett hur omröstningarna går kommer vi alltså ha ett slut på det har kaoset snart – men nu under fredagen kommer vi veta lite mer om hur talmannen kommer agera. 

Har samtalat med Stefan Löfven

Vid lunchtid idag skickade riksdagen ut ett pressmeddelande om att Andreas Norlén haft ett samtal med Stefan Löfven, men han ville inte inte gå in närmare på vad man kom fram till. 

– Jag har i dag återigen talat med Stefan Löfven och kommer att tala med Ulf Kristersson i kväll. Som nämnts tidigare kommer jag att få mer formella återrapporteringar den 10 januari. Samma dag kommer även Valmyndigheten rapportera till mig angående de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extra val. Jag kommer att hålla en avslutande talmansrunda den 14 januari innan mitt förslag till statsminister läggs fram för riksdagen, enligt de datum jag tidigare har aviserat, säger talman Andreas Norlén i pressmeddelandet. 

Här är planen för regeringsbildningen: 

4 januari: Kristersson och Löfven uppdaterar talmannen om hur arbetet för en ny regering går. Precis innan jul sa talmannen Andreas Norlén att han förväntar sig att partiledarna anstränger sig för att lösa låsningarna i förhandlingarna. 

14 januari: Andreas Norlén föreslår en ny statsminister för riksdagen

16 januari: Riksdagen röstar om förslaget

23 januari: Om omröstningen den 16 januari misslyckas kommer en ny omröstning hållas 23 januari

April: Om även omröstningen den 23 januari misslyckas kommer nyval att utlysas. Det kommer hållas senast 21 april. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vem vill du se som statsminister?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.