Onsdag 28 Sep
Stockholm

Ödesdag för Löfven och Kristersson – nu kan allt avgöras

Stefan Löfven och Ulf Kristersson
Stefan Löfven och Ulf Kristersson har en ödesdag. Foto: TT

Stefan Löfven och Ulf Kristersson har en riktigt viktig dag framför sig. Idag hålls samtal som kan avgöra Sveriges framtid. Följ utvecklingen här.

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Regeringsdramat fortsätter. Fyra månader efter valet har Sverige fortfarande ingen ny regering, trots omröstningar, förhandlingar och otaliga presskonferenser. 

Men nu kan faktiskt lösningen vara i sikte. Dagens möten mellan riksdagens talman Andreas Norlén och  Socialdemokraternas Stefan Löfven och Moderaternas Ulf Kristersson  kan bli avgörande för svensk framtid. 

Den 14 januari ska talmannen lägga fram förslag till nästa statsministeromröstning. Och samtalen idag lär avgöra hur talmannen kommer att lägga upp strategin inför den tunga voteringen i riksdagen 16 januari.

Om den misslyckas har riksdagen bara en chans till på sig att rösta fram en statsminister, den omröstningen kommer ske 23 januari, alltså om knappt tre veckor. 

Oavsett hur omröstningarna går kommer vi alltså ha ett slut på det har kaoset snart – men nu under fredagen kommer vi veta lite mer om hur talmannen kommer agera. 

Har samtalat med Stefan Löfven

Vid lunchtid idag skickade riksdagen ut ett pressmeddelande om att Andreas Norlén haft ett samtal med Stefan Löfven, men han ville inte inte gå in närmare på vad man kom fram till. 

– Jag har i dag återigen talat med Stefan Löfven och kommer att tala med Ulf Kristersson i kväll. Som nämnts tidigare kommer jag att få mer formella återrapporteringar den 10 januari. Samma dag kommer även Valmyndigheten rapportera till mig angående de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extra val. Jag kommer att hålla en avslutande talmansrunda den 14 januari innan mitt förslag till statsminister läggs fram för riksdagen, enligt de datum jag tidigare har aviserat, säger talman Andreas Norlén i pressmeddelandet. 

Här är planen för regeringsbildningen: 

4 januari: Kristersson och Löfven uppdaterar talmannen om hur arbetet för en ny regering går. Precis innan jul sa talmannen Andreas Norlén att han förväntar sig att partiledarna anstränger sig för att lösa låsningarna i förhandlingarna. 

14 januari: Andreas Norlén föreslår en ny statsminister för riksdagen

16 januari: Riksdagen röstar om förslaget

23 januari: Om omröstningen den 16 januari misslyckas kommer en ny omröstning hållas 23 januari

April: Om även omröstningen den 23 januari misslyckas kommer nyval att utlysas. Det kommer hållas senast 21 april. 

Vem vill du se som statsminister?
Tack för din röst!
Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.