Uppgifter: Löfven får med sig C och L

- 11/01/2019, 09:33 -

Det ser ut som att S kommer att sitta kvar vid makten. Nu kommer uppgifter om att Löfven nått en uppgörelse på mitten.

Efter över fyra månaders kaos kan nu regeringsförhandlingarna vara över. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Socialdemokraterna nu kommit överens med Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet i regeringsbildningen. 

Om uppgifterna stämmer innebär det att Stefan Löfven kommer att bli Sveriges statsminister och att det inte blir något nyval. 

Nu gäller det bara för Annie Lööf och Jan Björklund att få med sig sina respektive partier på uppgörelsen, och enligt SVT kommer Centerpartiet att bestämma sig redan idag. 

Statlig skola, flygskatt och familjeåterföreningar

Enligt uppgifter till Aftonbladet har mittenpartierna kommit överens om att flygskatten ska återinföras, och att skolan ska förstatligas. Familjeåterföreningar för flyktingas ska göras lättare, skriver Aftonbladet

Om C bestämmer sig för att stödja Löfven har Socialdemokraterna de riksdagsmandat som krävs för att Löfven ska kunna sitta kvar som statsminister. Men, Socialdemokraterna har konkurrens. Även Moderaterna och Ulf Kristersson ska ha kommit med ett anbud till Centerpartiet. 

Enligt DN har Moderaterna erbjudit C och L en deal där Sverigedemokraterna ska hållas utanför allt samarbete, något som kan bli svårt eftersom Jimmie Åkesson tidigare sagt att en sådan uppgörelse inte är möjlig

Igår hade Stefan Löfven möte med riksdagens talman Andreas Norlén. Då bekräftade Löfven att samtal pågick med andra partier. 

– Samtal pågår, och de är konstruktiva, sa Löfven efter mötet med talmannen. 

Vare sig Centerpartiet eller Liberalerna vill kommentera uppgifterna. 

Vill du ha Löfven som statsminister?