Jonas Sjöstedt, Stefan Löfven
Jonas Sjöstedt höll under måndagen en presskonferens - Foto: Sören Andersson TT / Magnus Neideman SvD/TT

Jonas Sjöstedts (V) besked: "Inte rimligt att Löfven röstas fram"

Jonas Sjöstedt höll under måndagen en presskonferens efter sitt möte med talmannen. Och det står nu klart att Vänsterpartiet inte kan släppa fram Stefan Löfven som statsminister med den befintliga överenskommelsen.


Det har varit några stormiga dagar på det politiska landskapet. Och när det blåste som allra mest så var det Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt som under måndagen hade valet i sina egna händer. 

Kommer de att rösta fram Stefan Löfven eller blir det den röda knappen under omröstningen som äger rum på onsdag. Det fick vi svar på under måndagen.

Vänsterpartiet tycker inte att överenskommelsen är tillräckligt bra.

– Vi vill se en regering utan borgerliga partier, en statsminister från det största rödgröna partiet och det är Stefan Löfven, sade Sjöstedt under sin presskonferens.

Men han var glasklar om det faktum att det inte är rimligt, under rådande omständigheter, att Stefan Löfven röstas fram som statsminister.

– Sjöstedt säger att det inte är rimligt att Stefan Löfven kommer att läggas fram som statsminister på onsdag, sade Sjöstedt under sin presskonferens.

"Vi ser ett par problem som måste lösas"

Sjöstedt var inte glad över bland annat klausulen i överenskommelsen som säger att Vänsterpartiet inte ska ha något inflytande och gjorde det väldigt tydligt att han, tillsammans med partiet, tycker att överenskommelsen är oacceptabelt.

– Vänsterpartiet ska utestängas från allt inflytande. Det är otroligt märklig hållning och för oss helt oacceptabel, sade Sjöstedt.

–  Men vi är inte där. Vi ser ett par problem som måste lösas först. Vi är både förvånade och besvikna över hur mycket höger som Stefan Löfven gått. 

Vill lösa situationen så fort som möjligt

Vänsterpartiet vill nu ha konkreta och intensiva samtal med bland annat Stefan Löfven och Socialdemokraterna i hopp om att kunna lösa regeringsfrågan innan röstningen som äger rum på onsdag.

– Vårt mål är inte nyval. Tror att det är mer osannolikt. Vårt mål är att lösa detta i samtal med Stefan Löfven, sade Sjöstedt och fortsatte:

– Vi vill lösa den här situationen så fort som möjligt.

Tidigare under måndagen så höll Stefan Löfven en presskonferens gällande överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Här kan du läsa allt om det!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gjorde Vänsterpartiet rätt val?
Tack för din röst!