Andreas Norlén
Talmannen Andreas Norlén skjuter upp statsministeromröstningen. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Talmannen Andreas Norlén skjuter upp statsministeromröstningen

Andreas Norlén har bestämt sig – tidsplanen justeras och statsministeromröstningen skjuts upp tills på fredagen.


Efter en lång dag kom så beskedet – talmannen Andreas Norlén har bestämt sig för att justera tidsplanen. Och bjuder in samtliga partiledare till en ny talmansrunda på onsdag. Något som bäddar för en statsministeromröstning nu på fredag.

Norlén började sin presskonferens med att prata om den bestämda tidsplanen som, om den skulle ha följts, hade inneburit att talmannen hade presenterat en statsministerkandidat under dagen.

– I planen ingick att det skulle äga rum en talmansrunda med samtliga partiledare idag den 14 januari. Och att jag skulle lägga fram en statsministerkandidat under eftermiddagen och att den kandidaten skulle prövas under onsdagen, berättade Andreas Norlén under sin presskonferens.

Men som vi vet så har det blåst upp till en rejäl storm efter överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Något som även talmannen tog upp under presskonferensen.

– Det här har resulterat i en överenskommelse mellan Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna som har godkänds av de fyra berörda partierna. Den här överenskommelsen är mellan dessa fyra partier, men för att Stefan Löfven ska kunna bli vald som statsminister som ett resultat av denna överenskommelse. Då förutsätts det även att han tolereras av Vänsterpartiet, säger Norlén under presskonferensen.

Och det är just därför talmannen nu har valt att justera tidsplanen för statsministeromröstningen.

"48 timmar"

– Flera partiledare har under dagens samtal bett om ytterligare tid, bland annat Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt, sade talmannen Andreas Norlén.

Efter noga övervägande så beslutade sig Norlén för att ge de berörda partierna en förlängd tidsplan för att försöka lösa problemen sinsemellan.

– Jag ger berörda partier 48 timmar att lösa de här problemen, berättade Norlén.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Var det rätt av talmannen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.