Tisdag 21 Sep
Stockholm

Talmannen Andreas Norléns beslut – nominerar Löfven till statsminister

Andreas Norlén, Stefan Löfven
Talmannen Andreas Norlén nominerade idag Stefan Löfven till statsminister. Foto: Anders Wiklund TT/TT & Jessica Gow TT/TT

Talmannen Andreas Norlén meddelade under onsdagen att vi är ett steg närmare att lösa regeringskrisen. Han nominerar nämligen Stefan Löfven som statsminister.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter att hållit en talmansrunda och möten med samtliga partiledare, höll talmannen Andreas Norlén en presskonferens under onsdagen.

Under talmannens pressträff så stod det klart: Han kommer att nominera socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till statsminister.

– Jag kommer klockan 14 i kammaren föreslå i riksdagen att till statsminister välja Stefan Löfven, säger Norlén och fortsätter:

Eftersom S, MP, C, L och V kommer att rösta ja eller avstå från att rösta kommer Löfven tolereras av riksdagen. 

Med detta sagt kommer det att hållas en statsministeromröstning på fredag där, om allt går som tänkt, Stefan Löfven röstas fram Sveriges statsminister.

"Jag känner mig ödmjuk"

Med talmannen på presskonferensen var även den numera föreslagna statsministern Stefan Löfven. Som poängterade att han kände sig ödmjuk sin eventuella statsministerpost, och även lättad över att processen snart kan vara över.

– Det har varit en unikt lång tid för regeringsbildning, men också som talmannen säger ett komplicerat läge. Processen kan nu gå mot sitt slut, och det är bra, berättade Löfven under presskonferensen.

Kommenterar Vänsterpartiets misstroendelöfte

Under presskonferensen fick Löfven, inte helt otippat, frågan om hur han såg på misstroendelöftet som Vänsterpartiet presenterade under Jonas Sjöstedts presskonferens idag. Det misstroendelöftet kan ni läsa mer om här.

– Vänsterpartiet förstår att om vi inte ska ha en konservativ regering beroende av Sverigedemokraterna måste något annat till. Vi har förhandlat fyra partier, och jag vill ge en stor eloge till övriga att vi nått en överenskommelse, säger Löfven och fortsatte:

– Hur Vänsterpartiet då väljer att agera i olika situationer får stå för dem.


Tycker du att Stefan Löfven borde bli statsminister?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela