Torsdag 29 Jul
Stockholm

Nepp, det är inte alls odemokratiskt att neka SD inflytande

Jimmie Åkesson och Karl Anders Lindahl. Montage
Nyheter24:s Karl Anders Lindahl sågar SD-kränktheten. Foto: Anders Wiklund/TT/Nyheter24

ANALYS: SD-väljare har ingen rätt att vara kränkta över nya regeringen. Faktum är att de visste exakt vad de gav sig in på. Karl Anders Lindahl förklarar varför.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Röstade du på Sverigedemokraterna i valet? Är du förbannad över regeringsbildningen? Förbered dig på att bli ännu mer förbannad. 

De senaste månaderna har SD-väljarna igen och igen och igen repeterat sitt mantra att det är odemokratiskt att inte ge Sverigedemokraterna inflytande i regeringsbildningen. 

"Varför respekterar man inte 1,1 miljoner väljare?"

"Sverigedemokraterna är faktiskt tredje största parti och man måste lyssna på oss!"

Men vet du vad? Du har ingen rätt att kräva inflytande och makt. Du visste exakt vad du gav dig in på när du röstade på Sverigedemokraterna. 

Nu kommer en sur kaka för dig, men uppenbarligen behöver du höra det. Om man röstar på ett parti som alla andra partier lovat att inte samarbeta med – då tar men faktiskt en jätterisk. En chansning. 

Att komma efteråt och kräva inflytande är faktiskt absurt. Speciellt med tanke på att Sverigedemokraternas valresultat blev mycket sämre än vad någon trott på förhand. 

Ja, 1,1 miljoner svenskar röstade på SD. Men 6,3 miljoner röstade på partier som sa att man inte ville ha med SD att göra. Och i Sverige har vi parlamentarism – det är ingen fruktstund på lågstadiet där alla ska få synas och höras. Vi har faktiskt parlamentarisk demokrati i Sverige. Om det finns oklarheter kring det är det bara att gå om högstadiet. 

I USA dyker det ibland upp en tredje kandidat i presidentvalet – då kommer även en diskussion om att det kan vara att kasta bort sin röst att rösta på en utomstående kandidat. Den diskussionen kanske vi borde ha här i Sverige också. 

För om man röstar på ett parti ingen vill samarbeta med kan man faktiskt inte komma efteråt och vara kränkt och gnälla över att man inte fick som man ville. 

Nej kära SD-väljare. Det är inte synd om dig. Du visste exakt vad du gav dig in på. 

Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24

Är du bitter?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela