Söndag 29 Maj
Stockholm

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. Kollage.
Annie Lööf är besviken på Busch Thor och Kristersson. Foto: Jessica Gow/Stina Stjernkvist //TT

Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När Annie Lööf och Centerpartiet bestämde sig för att göra up med Socialdemokraterna i regeringsbildningen var kritiken från höger skarp. 

Moderaterna kallade uppgörelsen för "januariblåsningen", och Ulf Kristersson kallade det hela "en absurd" regeringsbildning. 

Ebba Busch Thor kallade uppgörelsen för ett svek, och KD-toppen Sara Skyttedal jämförde Annie Lööf med norske nazist-samarbetsmannen Vidkun Quisling, som hjälpte Adolf Hitlers Tyskland under andra världskriget. 

Men nu slår Annie Lööf tillbaka i en stor intervju, Hon menar att det faktiskt är Kristdemokraterna och Moderaterna som svikit sina vallöften, inte Centerpartiet. 

– Jag svarade både på vad som skulle hända om vi blev större och om vi blev mindre. Om Alliansen skulle bli större skulle vi söka stöd för en alliansregering. Om vi blev mindre skulle Alliansen inte kunna bilda regering på egen hand, i det läget så skulle det krävas blocköverskridande samtal, säger Lööf till Dagens Nyheter. 

"Bröt sina vallöften"

Lööf menar att en regering med bara Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna inte var aktuellt under valrörelsen, eftersom Ulf Kristersson flera gånger sa att det inte skulle hända. 

– Vi kände oss oerhört besvikna några veckor efter valdagen då M och KD bröt sina vallöften och gick fram på egen hand, för att i en skarp statsministeromröstning vilja tillträda med aktivt stöd av SD, säger Annie Lööf till DN. 

Under de senaste dagarna har både Moderaterna och Kristdemokraterna dödförklarat Allians-samarbetet, men Annie Lööf har inte slutat hoppas. 

– Jag tycker ju fortfarande att Alliansen existerar. Jag utgår från att när dammet lagt sig inser de att om vi ska ha en chans att byta ut den här regeringen nästa val behöver vi ha god ton och samarbeta de kommande åren, säger Lööf till DN

En av de nya ministrarna har redan hamnat i blåsväder! Läs mer om det här!

Håller du med Annie Lööf?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela