Lördag 28 Maj
Stockholm

Maria Ferm

Maria Ferm är en svensk politiker för Miljöpartiet. Hon föddes 28 augusti 1985 och växte upp i Falsterbo. Nu bor hon i Stockholm med sin man och barn.

Tidigare har Maria studerat på IMER-programmet vid Malmö högskola och varit språkrör och med i förbundsstyrelsen för Grön Ungdom. År 2010 valdes hon in i riksdagen för Malmö kommuns valkrets och var under mandatperioden fram till 2014 ledamot i riksdagens justitieutskott. Hon var även suppleant i socialförsäkringsutskottet och EU-nämnden.

Viktiga frågor för Maria som politiker har bland annat varit frågor gällande avskaffandet av danstillståndet och insatser för minskad främlingsfientlighet och rasism. Utöver sitt politiska engagemang är Maria också ledamot i Rikspolisstyrelsens styrelse sedan 2011 och sitter också i Migrationsverkets insynsråd sedan 2012. 

Maria Ferm har skrivit flera debattinlägg för Nyheter24 och även medverkat i flera antologier om grön ideologi. Bland annat har hon berättat om hur hon upplevde en ökad våg av övervakning och kontroll efter attacken mot World Trade Center 11 september 2001. 

Under Almedalsveckan 2013 utsåg Nyheter24 Maria Ferm till Sveriges sexigaste politiker och 2015 hamnade hon på plats 40 på Nyheter24:s lista över Sveriges 100 mäktigaste unga.

Det har vid flera tillfällen stormat runt Ferm, bland annat då hon 2007 startade en insamling för att få Vellinge kommun att ta emot fler flyktingar. I samband med att hon valdes till språkrör för Grön Ungdom uppgav hon också att hon tidigare hade missbrukat kokain i två år. Sedan dess har hon debatterat för att motverka alkoholanvändning i riksdagen.

Visa resten ↓