Alex Schulman guidar till perfekta köttbiten.
Alex Schulman gästar Ingredienserna och ger sina absolut bästa köttips. - Foto: TT/Mikael Einarsson

Köttguden Alex Schulman: “Så lyckas jag med mitt kött”

Gillar du en perfekt stekt köttbit? Det är du inte ensam om. Alex Schulman och kocken Mikael Einarsson vet exakt hur du ska få till det bästa resultatet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Vi är många som försöker och försöker för att hitta rätt i köket. Bland stekpannor, knivar och kastruller finns det utmaningar. En av de alla är att få till den där perfekt stekta eller grillade köttbiten

I senaste avsnittet av podcasten Ingredienserna kommer författaren och "Köttguden" Alex Schulman samt kocken Mikael Einarsson med svaren på hur du får till den bästa ytan och samtidigt en perfekt innertemperatur på din köttbit. 

MISSA INTE: Erik Videgård: Därför ska du ALDRIG använda malen svartpeppar

Den 48-årige succéförfattaren och poddaren Alex Schulman bor tillsammans med sin fru Amanda Schulman i Stockholm. Men paret ses ofta i sociala medier på sitt sommarhus på Gotland. Där ser vi ofta Alex grilla och laga mat på uteplatsen. 

Så hur går du tillväga för att göra få den perfekta köttbiten? 

– På senare år har jag lärt mig att få till det. Nu mer lägger jag aldrig in en köttbit i ugnen. Nu steker jag köttbiten i en stekpanna, på högvärme, sen tar jag bort köttbiten från pannan, låter den vila till den inte stiger i temperatur längre. Sen lägger jag tillbaka i pannan, på och av,  på och av, tills den når rätt temperatur, berättar Alex Schulman till podcasten Ingredienserna och fortsätter: 

– Då får köttet rätt innertemperatur och dessutom en härligt karamelliserad yta, som jag gillar. 

Att laga kött till flera

Känner du igen dig i att ha ett hem fullt av hungriga gäster och svetten rinner längst med ryggen när du står bland grytor och kastruller. Då har medlemmarna i podcasten tips till dig hur kan förbereda för att slippa stressen. 

– En av många amatörkockars misstag är att det börjar med köttet alldeles för sent. Ska man ha en middag på kvällen och bjuda på kött kan man göra köttet mitt på dagen, säger Alex Schulman. 

LÄS MER: Därför ska du ALDRIG använda vitlökspress enligt Videgård

Foto: Stureplansgruppen

Kocken Mikael Einarsson håller med om misstagen många gör och fortsätter resonemanget i hur du slipper stressen i köket: 

– Många upplever ju en stress inför en middag. Men då kan man göra precis som du säger, steka köttbitarna på dagen, låta det vila. Tillslut når det rumstemperatur, då kan du antingen steka det igen och ösa med smör eller ställa det i ugnen tills det når rätt innertemperatur igen. Då behöver du inte stressa och steka med alla köttbitar när gästerna är där. 

Einarsson tipsar också om att i princip allt inför en middag går att förbereda, ha såsen klar på spisen, potatisarna i ugnen och salladen hackad och klar. Då kan du istället lägga tid på gästerna. 

Här kan du lyssna på Podcasten "Ingredienserna"

Podcasten "Ingredienserna" släpper nytt avsnitt varje torsdag och du får inte bara tips i köket utan också restaurangtips samt att de avslöjar sina matmässiga smultronställen. 

För att få fler tips och trix i köket så kan du prenumerera på podcasten här

Mat
/
/
stats