Porsche Audi Bentley
Tusentals bilar från Porsche, Bentley och Audi är portade från USA - Foto: Marcus Barggren/Andreas Bergman/Audi

Porsche, Audi och Bentley portas från USA – för tvångsarbete

Tusentals sprillans nya bilar från Porsche, Audi och Volkswagen sitter fast i amerikanska hamnar, då de innehåller förbjudna delar.


I förra veckan rapporterade vi om att ett stort antal Porsche-bilar stoppats av tullen i amerikanska hamnar, då de innehöll förbjudna elektronikkomponenter.

Nu visar sig problemet även gälla andra märken i Volkswagen-gruppen, och tusentals bilar av märken som Porsche, Audi och Bentley sitter nu fast i tullen.

Porsche portas från USA – bilar innehåller olagliga delar

Byggda med tvångsarbete

När problemen började var ryktet att de förbjudna komponenterna kom från Belarus, som USA har omfattande sanktioner mot på grund av landets stöd för Ryssland i Ukraina-kriget.

Att komponenterna kom från Belarus dementerades dock snabbt av Porsche.

Enligt Financial Times handlar det i stället om att delarna bryter mot lagar som förbjuder import av delar tillverkade med hjälp av tvångsarbete i Kina.

Kör du norrut under sportlovet? Så ska du packa bilen

Delar från västra Kina

Mer specifikt är import av delar från Xinjiang-regionen i västra Kina, där uigurer och andra etniska minoriteter har utsatts för fängsling och tvångsarbete av myndigheterna.

Enligt Financial Times källor handlar det om flera tusen bilar från Audi, runt tusen bilar från Porsche och flera hundra Bentley-bilar som nu inte får komma in i USA.

Den felande delen är enligt Volkswagen Group, som äger bilmärkena, en liten elkomponent som kommer att bytas ut på samtliga bilar.

När bilarna kan levereras beror således på hur snabbt man får tag på ersättningsdelar, och vissa kunder kan behöva vänta på sina bilar fram till slutet av mars.

Elbilar är dyrare att försäkra i Sverige – här är anledningen

Utreder frågan internt

Volkswagen har sagt i ett uttalande att man “tar anklagelser om inskränkningar om mänskliga rättigheter på största allvar, både inom företaget och i leveranskedjan”. Detta innefattar “alla anklagelser om tvångsarbete”.

Man tillägger att man omgående började utreda frågan när man fick reda på anklagelserna om en av sina underleverantörer.

Man ska skyndsamt klargöra om det finns någon grund för anklagelserna, och sedan vidta lämpliga åtgärder. Detta kan innebära uppsägande av en leverantör och utredningen pekar på allvarliga överträdelser.

Statistiken visar: Fyrhjulsdrift mindre säkert på vintern

Bil