Volvo elbilar
Volvo XC40 och C40 får nya namn - Foto: Volvo

Volvo byter spår för populära elbilarna XC40 och C40

Volvo XC40 och coupéversionen C40 är märkets mest sålda elbilar någonsin. Nu får modellerna nya namn och en ny drivlina.


Volvo är i full färd med att dryga ut sitt utbud av elbilar, och de nya modellerna EX30, EX90, EM90, samt den kommande ES90, följer alla samma namnstruktur.

Elbilarna XC40 Recharge och C40 Recharge följer däremot märkets gamla namnstruktur. Nu byter de därför namn till EX40 och EC40, och tappar Recharge-beteckningen.

Man plockar även bort Recharge-namnet från laddhybridversionerna av XC40, som nu bara kommer att heta T6 och T8.

Han uppfann växellåda med Lego – Byggs nu av Renault

Ny Performance-version

I samband med uppdateringen av namnet lanserar man även en ny Performance-variant av Twin Motor-drivlinan för både XC40 och C40.

Uppgraderingen innebär en effekt på 442 hästkrafter, jämfört med 408 hästar i den gamla versionen. Detta ska leda till en snabbare 0 till 100-tid, men någon exakt siffra har man inte angivit.

Performance-versionen ska också innehålla en ny, mer aggressiv pedalmappning och ett nytt körläge kallat Performance.

Elbil och kombi: Vi tittar på nya Volkswagen ID.7 Tourer

Erbjuds även på äldre modeller

Även redan sålda exemplar av XC40 Recharge och C40 Recharge av föregående modellår kommer att erbjudas Performance-uppgraderingen.

Framöver ska de omdöpta EX40 och EC40 erbjudas i ett särskilt Black Edition-utförande, med Onyx Black-lack, blanksvarta emblem och 20-tumsfälgar och mörk interiör.

Experternas varning: Besiktningen av elbilar är undermålig

Hårda kritiken: Svenska miljökrav bland de sämsta i EU

Bil