Volvo felet
Ett vanligt fel på flera Volvo-modeller kan ge dyra fel - Foto: Volvo

Vanliga felet kan döda din Volvo – så kontrollerar du bilen

Många nyare Volvo-modeller har ett typfel som kan leda till att dyr elektronik förstörs. Skadorna kan kosta över 200 000 kronor att reparera.


Nyare Volvo-modeller med taklucka kan drabbas av vattenläckor som leder till att dyr elektronik i bilen förstörs. Det rapporterar Vi Bilägare.

Problemet drabbar kombi-modellerna V60, V60 Cross Country, V90 och V90 Cross Country, samt suvarna XC60 och XC90. Modellerna är några av de vanligaste bilarna i Sverige.

Källan till problemet är relativt lätt att fixa, men åtgärdas felet inte i tid kan reparationskostnaderna bli hiskeliga.

Läckande taklucka skadar elektronik

Takluckor har i stort sett varit en källa till läckage av snö och regnvatten sedan de uppfanns, och vanligtvis beror läckagen på att dräneringskanalerna sätts igen av smuts och löv.

På Volvo-bilarna handlar det i stället om att en list som tätar takluckan mot bilens tak krymper, och därmed lämnar en glipa som släpper in vatten.

Regnvatten som läcker in kan i sin tur skada känsliga elkomponenter i bilen.

Läs även: Superlyxiga husbilen från Volvo: Kostar 30 miljoner

Reparationskostnad: 220 000 kronor

Vi Bilägare har pratat med Volvo XC60-ägaren Marianne Ullman som upptäckte felet efter att bilens parkeringskameror började strula, följt av att varningslamporna för airbag- och On Call-systemet tändes.

Efter ett antal felsökningar på verkstad visade det sig att regnvatten hade tagit sig ner under mattorna i bilen, där kablage och styrenheter blivit fuktskadade.

Reparationskostnaden uppskattades av en auktoriserad verkstad till 220 000 kronor, medan en annan auktoriserad verkstad utförde en mindre åtgärd för 25 900 kronor – detta utan att lämna garanti på arbetet.

Läs även: Bästa stationen att ladda elbilen – i hela Sverige

Volvo medvetna om problemet

Marianne Ullman tycker att Volvo borde erbjuda sina kunder att få de defekta listerna åtgärdade innan läckage leder till allvarligare skador.

– Vi har sett att en del begagnade XC60 har de här gamla listerna, därför kan nog fler bilägare vänta sig en obehaglig överraskning framöver, säger hon till Vi Bilägare.

Enligt interna dokument från USA är Volvo väl medvetna om problemet, och har tagit fram en list som tätar bättre.

– Det finns en verkstadsåtgärd för hur detta ska åtgärdas genom byte av list. Det täcks i de flesta fall av bilens garanti, säger Magnus Holst, pr-chef för Volvo Cars i Sverige till Vi Bilägare.

Läs även: Ladda snabbare hos Tesla – med hjälp av blöt handduk

Kan leda till skrotning av bilen

Uppstår felet utanför garantitiden riskerar dock bilägaren behöva stå för reparationskostnaden på egen hand, vilket kan bli mycket dyrt.

Fuktrelaterade problem i elektroniken kan också ta flera år på sig innan de gör sig tillkänna.

I många fall kan reparationen enligt Vi Bilägare bli så dyr att verkstaden anser att en bil som är några år gammal inte är värd att reparera. Då kommer man i stället att rekommendera skrotning.

Läs även: Sveavägen i Stockholm stängs för biltrafik i sommar

Är din Volvo drabbad?

För att se om din Volvo riskerar att drabbas av läckage ska du titta efter den skarv som finns i tätningslisten som löper runt takluckan på utsidan av bilen.

Listens ändar ska ligga dikt mot varandra. Finns det en glipa mellan listens ändar kan det vara läge att få den bytt till en ny.

På bilar tillverkade från 2022 har Volvo åtgärdat felet genom att ändra konstruktionen.

Bil