I dag är den störst på Facebook, berättar Nicole Ekstam.
I dag är den störst på Facebook, berättar Nicole Ekstam. - Foto: Privat

Nicole driver Facebook-sida som följs av 50 000: "Är en missnöjd patriot"

Nicole Ekstam, en av personerna bakom sajten "Politikfakta", menar att falska nyheter bara utgör en promille av allt som sprids i sociala medier.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

När sajten "Politikfakta" startades 2012 var tanken att den skulle "krossa vänsterns lögner, myter och det som idag populärt kallas 'falska nyheter'", berättar redaktören Nicole Ekstam, 42.

Sajten fick viss framgång, men övergavs sedan under ett par år. Idag är den därför inte lika stor. Däremot har "Politikfakta" vuxit på Facebook. Där gillar nu nästan 50 000 personer sidan.

– På vår Facebooksida delar vi egna bilder, länkar och all galenskap som dagligen sker i Sverige. Det är svårt att hinna med allt. Den senaste veckan hade vi en räckvidd på 1,74 miljoner människor, säger Nicole Ekstam till Nyheter24.

På Facebook-sidan finns inlägg som ger kängor åt bland annat vänsterpolitik. Bildkälla: Facebook

Även Sveriges asylpolitik får kritik. Bildkälla: Facebook

Nicole Ekstam berättar att hon inte är ensam redaktör utan att det är en handfull personer som ligger bakom "Politikfakta" idag.

Man beskriver sig som en oberoende nyhetssida som vill lyfta fram orättvisor och lögner – och som vågar vara obekväma.

Hon tycker att hon varken är rasist eller främlingsfientlig, utan anser snarare att de orden idag är både missbrukade och urvattnade.

– Jag är en missnöjd patriot och protektionist*. Det handlar om att markera mot dem som med våld, religion och rasism hotar våra mänskliga rättigheter, livsstil och yttrandefrihet. Förstår inte heller det goda syftet i att de få länder, som fortfarande har en majoritet med vita människor, ska ha mer mångfald än de länder som invandrarna själva kommer ifrån? säger hon.

Nicole EkstamNicole Ekstam. Bildkälla: Privat

Nicole Ekstam berättar att "Politikfakta" inte är knutna till något specifikt parti, men att de från början var "alliansvänliga".

– Det är vi inte längre. Vi är helt fria att skriva och publicera vad vi vill. På Facebook är det dock annorlunda. Där råkar vi illa ut med jämna mellanrum. Vi håller oss till reglerna men blockas ändå. Vi råkar även ut för massanmälningar från vänstergrupperingar. Då fegar Facebook ur direkt och vi faller offer för deras censur.

Under månaderna innan presidentvalet i USA var det fler falska nyheter på nätet som både delades och lästes jämfört med toppnyheterna från de stora nyhetsmedierna, enligt en undersökning från sajten Buzzfeed.

Men enligt Nicole Ekstam utgör falska nyheter på nätet bara en promille av allt som sprids i sociala medier.

– Idén om "falska nyheter" är till att börja med en falsk nyhet. Det påståendet började spridas efter att Hillary Clinton förlorade valet i USA. Det spreds snabbt till likasinnade över hela världen, så klart även till Sverige, säger Nicole Ekstam.

Hon säger att det är löjligt att tro att falska nyheter skulle ha påverkat presidentvalet i USA och menar att amerikanernas förtroende för etablerade medier är på en rekordlåg nivå.

– Samma utveckling ser vi i Sverige. Gammelmedia är de som har störst spridning av falska nyheter genom att de inte skriver hela sanningen. Då fyller alternativa webbsidor bara i luckorna. Sidor som sedan vänstern och gammelmedia stämplar som "falska nyheter" är vanligtvis inte det. De är i alla fall inte mer falska än gammelmedia, säger Nicole Ekstam.

Läs också om toppkommentatorn "Mats" som tycker att falska nyheter ibland behövs för att få fram sanningen, eller om Tommy som tröttnade på "medias lögner" och nu når tiotusentals människor varje vecka.

Läs mer om Nyheter24:s granskning av falska nyheter på nätet.

*Protektionism handlar om att man vill skydda varor och tjänster som görs i det egna landet från konkurrens från andra länder. Källa: Wikipedia

/
/
/
Tror du att falska nyheter påverkade presidentvalet i USA?
Tack för din röst!
stats