Tisdag 25 Jan
Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

3 saker du ska göra om du blir utsatt för näthat

Näthat drabbar många, men få anmäler.
1 av 4
Näthat drabbar många, men få anmäler. Foto: Nyheter24
Det går att anmäla och få personer fällda.
2 av 4
Det går att anmäla och få personer fällda. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Läs tipsen här.
3 av 4
Läs tipsen här. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Om ingen anmälan tas upp kan du stämma.
4 av 4
Om ingen anmälan tas upp kan du stämma. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Många utsätts för näthat, men få anmäler. Nyheter24 och Institutet för juridik och media listar några steg du kan följa om du blir mobbad på nätet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Har du blivit näthatad?? Då kan du polisanmäla och/eller stämma!

Här är tre steg för hur du går till väga.

1. Säkra bevisen

Bildkälla

Skärm
dumpa ALLT. Gärna så att det framgår tid och datum, till exempel genom att öppna en klocka på skärmen. Skriv ut dumpen, be en vän signera den och genom det intyga att den är äkta.

Har du ingen skrivare kan du be vännen gå in på sidan och se vad du utsatts för. På så vis kan din kompis vittna vid ett senare tillfälle.

2. Polisanmäl

Bildkälla

Tveka inte att gå till polisen och anmäl det näthat du har utsatts för. Oavsett vilken typ av brott det kan vara fråga om – till exempel förtal, ärekränkning, olaga hot eller hets mot folkgrupp – rekommenderar vi att du polisanmäler det direkt.

3. Stäm

Bildkälla

Om polisen lägger ner eller överhuvudtaget inte inleder någon förundersökning kan du på egen hand utkräva ansvar från personen som näthatat dig. Genom att skicka en stämningsansökan till domstolen kan du kräva personen på pengar i form av skadestånd.

Det behöver varken vara dyrt eller krångligt, och du kan läsa mer om det på domstol.se. Genom stämning kan du få pengar av personen som näthatat dig. Och det spelar ingen roll om utövaren inte är straffmyndig.

I Juridikinstitutets bok "Näthat – Rättigheter & Möjligheter" ges också tips och råd om hur du gör och vad du ska tänka på vid en stämning. Juridikinstitutet erbjuder även gratis rådgivning.

Vilka straff kan en näthatare få?

När man talar om straff i Sverige innefattas enbart böter och fängelse. Därutöver kan en person som gör sig skyldig till brott dömas till andra alternativa påföljder, såsom villkorlig dom och skyddstillsyn.

För unga personer som begår brott finns särskilda påföljder, såsom ungdomstjänst och ungdomsvård.

Straff kan beskrivas som statens ansvarsutkrävande för att en person har begått ett brott. Vilket straff som en förövare kan dömas till beror på den straffskala som är knuten till det aktuella brottet.

Om någon hotar en annan person till livet och därigenom gör sig skyldig till brottet olaga hot kan hen dömas till allt mellan böter, villkorlig dom, skyddstillsyn och fängelse i högst ett år. Om någon däremot gör sig skyldig till förtal som inte är grovt kan personen endast dömas till böter.

I många fall kan förövaren också dömas att betala pengar (skadestånd) till personen som brottet har riktat sig mot. Skadeståndet är inte ett straff, utan ett ersättningsanspråk från den utsatta personen. Skadestånd kan beskrivas som den utsattes ansvarsutkrävande för den skada som den drabbats av genom brottet.

Källa: Juridikinstitutet

--

Nyheter24 sätter ner foten – stoppa näthatet

Tillsammans med Statens medieråd driver Nyheter24 en kampanj mot näthatet.

Läs mer här, och ta del av information om hur du själv kan delta:

Så många toppolitiker har näthatats

7 saker du som använder internet måste känna till

Nyheter24 sätter ner foten: Stoppa näthatet

Så jobbar polisen mot näthat

I huvudet på "trollet"

Saga Scott: "Jag är trött på allt näthat, jag är inte mer än bara människa"

Näthataren var bara en vanlig tonåring

Här är näthatet som är allas vår vardag

4 november: NoHate-dagen – delta du också

Kommentera
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe