Tisdag 3 Aug
Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Saga Scott: "Jag är trött på allt näthat, jag är inte mer än bara människa"

Saga Scott.
1 av 2
Saga Scott. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Saga har polisanmält trakasserierna.
2 av 2
Saga har polisanmält trakasserierna. Foto:

Nyheter24 pratar med Saga om näthatet hon fått utstå efter sitt deltagande i Paradise Hotel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att Saga Scott, 25, är årets mest färgstarka karaktär i Paradise Hotel har knappast lyckats undgå någon. Hon är deltagaren på allas läppar och pryder ständigt kvällslöpen. Som bekant har kändisskapet en baksida. Något som Saga minst sagt fått känna av.

"Glad över att jag får se annat än 50-skyltarna på landet"

Saga väntar på ett tåg till Örebro när vi pratar med henne. Hon berättar om hur less hon är på att deltagarna ständigt smutskastar varandra efter seriens gång. Både i media och privat. Ändå så leder tåget till ännu ett gig under Paradise Hotel-deltagarnas barturné.

– Man måste ju ställa upp för dem som kommer dit för att träffa en liksom. Det är jävligt kul att få träffa så mycket nya människor, berättar hon för Nyheter24.

Saga kommer ursprungligen från den lilla orten Klippan och berättar om hur mycket hon uppskattar att få resa Sverige runt.

– Jag kommer ju från världens minsta ställe. Jag är glad över att jag får se annat än 50-skyltarna ute på landet.

Mordhoten

Men livet för Paradise Hotel-deltagaren kantas inte bara av glitter, glamour och kändisfester.

Mordhot, kvinnohat och sexistiska uttalanden är något Saga Scott dagligen får stå ut med.

– Folk skriver att jag borde hoppa framför ett tåg och att jag ska skjutas. Bara för att jag inte ligger med den killen tittarna vill att jag ligger med, och fortsätter:

– Tittarna lackar på mig för att jag inte är den stereotypiska tjejen. Att jag inte är tillräckligt pryd och fin i kanten som man som tjej ska vara enligt dem.

Försökte vara alla till lags

Saga berättar att under tiden hon var i huset så var det fem olika killar som ville ha henne. Hon försökte vara alla till lags i olika relationer vilket resulterade i någon slags förpliktelse mot respektive kille. Förpliktelser hon inte ville ha.

– Man vill ju inte såra någon. Men det blir lätt så och då rasar tittarna. Jag blir kallad både hora och slampa av människor jag inte ens känner och som verkligen inte känner mig.

Hon fortsätter:

– Det är små avundsjuka människor med dåligt välmående som kommenterar. Troligtvis beror det på någon slags kedjereaktion. Någon ser att en annan kommenterar negativt till mig och då känner den personen att det är okej att också skriva.

"Det har gått för långt när någon önskar livet ur en"

Saga var själv medveten om att livet som offentlig person har sina baksidor när hon bestämde sig för att vara med i Paradise Hotel.

– Det var ingen som tvingade mig att vara med i programmet och jag var väl medveten om att livet som offentlig innebär en hel del skit också. Men det finns en viss gräns och det har gått för långt när någon önskar livet ur en.

Polisanmälde trakasserierna

Den senaste veckan så har tonen på de negativa kommentarerna ändrats drastiskt och Saga har nu valt att polisanmäla trakasserierna.

– Ingen ska behöva utstå sådana kommentarer och vi alla måste hjälpas åt att förebygga det. Jag är trött på allt näthat, jag är inte mer än bara människa.

En känga åt de andra deltagarna

Saga berättar att hon är trött på pajkastningen som har pågått mellan deltagarna under programmets gång.

– Deltagarna i Paradise är inte helt clean när de gäller näthat heller. De flesta gör videos och säger spydiga saker om de andra deltagarna. Allt för lite uppmärksamhet.

Saga menar att samtliga deltagare har suttit i samma båt under inspelningen i Mexico tidigare i år och att det är löjligt att hänga ut de andra deltagarna på det sättet som vissa gör.

– Alla tar sitt eget ansvar att inte sätta andra i skiten. Till exempel när Kristian släppte sin låt om mig så attackerade alla hans fans mig och det är inte kul, berättar Saga för Nyheter24 och fyller snabbt i med att hon och Kristian är goda vänner i dag.

Meddelande till sina hatare

Saga har en sak och säga till alla sina hatare:

– Bite me.

--

Nyheter24 sätter ner foten – stoppa näthatet

Tillsammans med Statens medieråd driver Nyheter24 en kampanj mot näthatet. 

Läs mer här, och ta del av information om hur du själv kan delta:

Så jobbar polisen mot näthatet – "Det finns bekymmer"  

Så många toppolitiker har näthatats   

7 saker du som använder internet måste känna till   

Nyheter24 sätter ner foten: Stoppa näthatet   

I huvudet på "trollet"   

Saga Scott: "Jag är trött på allt näthat, jag är inte mer än bara människa"   

Näthataren var bara en vanlig tonåring   

Här är näthatet som är allas vår vardag   

4 november: NoHate-dagen – delta du också   

Kommentera
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe